Ciasto filo ze szpinakiem i serem feta

3.75 (4 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

filo

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 op ciasta filo

    500 g szpinaku mrożonego
    1 op sera sałatkowego
    pół op serka ricotta

    2 ząbki czosnku

    1 mała cebula

    sól

    pieprz

    papryka słodka

    olej do smażenia

    dodatkowo; masło
Wystaw ocenę:

3.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Ciasto filo ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmazamy na patelni z łyżką oleju. Dodajemy rozmrożony szpinak i mieszamy smaząc aż odparuje płyn. Szpinak studzimy, dodajemu serki i przyprawy do smaku, mieszamy.

    Ciasto filo rozwijamy z opakowania i przecinamy na kwadraty , najwygodniej nożyczkami.

    Roztopionym masłem przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto i składamy po 5 szt nakładając na siebie każdy dalej o ok 3-4 cm. Nakładamy kopiestą łyżkę nadzienia w jedno miejsce i zwijamy rulonik zaginając brzegi do środka. Układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy wierdch jeszcze masłem i pieczemy w tem, ok 200 st przez ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować