REKLAMA

Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

wyświetlono: 33836 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Jestem pewna że takiego smakołyku nie odmówicie. Taka tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis znalazłam na www.makelifeeasier.pl

opublikowany: 09.07.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    175 g mąki pszennej
    125 g masła
    1-2 łyżki wody
    2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
    1 łyżeczka soli ziołowej

    Farsz:
    1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)
    2 jajka
    1 ser feta
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego oregano
    szczypta ostrej papryki
    sól i pieprz
    oliwa z oliwek
Ocena:

(średnia 4.5 z 156 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  • 2. Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.
  • 4. Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
  • 5. Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Porady

Tartę możecie posypać dowolnym startym serem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Skotka IMG_4402

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Wyraziste w smaku, takie jak lubię.

kategoria: Pierogi opublikowany: 20.11.2015 | wyświetlono: 13243 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: Saicsgo 23805723_1356878427775101_457982839_n

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta ze szpinakiem i serem feta pyszna na ciepło ale również na zimno.

kategoria: Ciasta tarty opublikowany: 22.11.2017 | wyświetlono: 458 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: świat_w_kuchni_wg_Ewy świat_w_kuchni_wg_Ewy

tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta

Szybka i pyszna tarta. Smakuje każdemu!

kategoria: tarty sos beszamelowy opublikowany: 07.09.2012 | wyświetlono: 12439 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: smakowisko smakowisko

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Coś dla wielbicieli szpinaku i nie tylko.

kategoria: tarty opublikowany: 04.07.2013 | wyświetlono: 3973 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE