Jestem pewna że takiego smakołyku nie odmówicie. Taka tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis znalazłam na www.makelifeeasier.pl
2 godz.
Składniki:
Kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
1-2 łyżki wody
2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
1 łyżeczka soli ziołowej
Farsz:
1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)
2 jajka
1 ser feta
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka suszonego oregano
szczypta ostrej papryki
sól i pieprz
oliwa z oliwek
Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
2.Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.
3.Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.
4.Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
5.Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.
Komentarze