Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

4.48 (158 ocen)

  • 2 godz.

Jestem pewna że takiego smakołyku nie odmówicie. Taka tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis znalazłam na www.makelifeeasier.pl

  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    175 g mąki pszennej
    125 g masła
    1-2 łyżki wody
    2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
    1 łyżeczka soli ziołowej

    Farsz:
    1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)
    2 jajka
    1 ser feta
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego oregano
    szczypta ostrej papryki
    sól i pieprz
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.48 (158 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto

Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  • 2. Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.
  • 4. Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
  • 5. Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Porady

Tartę możecie posypać dowolnym startym serem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować