REKLAMA

Krucha tarta ze szpinakiem i serem feta

wyświetlono: 33281 | dodany do książki kucharskiej: 5 | polecenia: 0

Jestem pewna że takiego smakołyku nie odmówicie. Taka tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Przepis znalazłam na www.makelifeeasier.pl

opublikowany: 09.07.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz.

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    175 g mąki pszennej
    125 g masła
    1-2 łyżki wody
    2 łyżki suszonego tymianku (może być również suszona bazylia, oregano, chili)
    1 łyżeczka soli ziołowej

    Farsz:
    1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 2 opakowania świeżego szpinaku (po 150 g)
    2 jajka
    1 ser feta
    3-4 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego oregano
    szczypta ostrej papryki
    sól i pieprz
    oliwa z oliwek
Ocena:

(średnia 4.5 z 156 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy wraz z solą do miski. Dodajemy następnie masło, suszony tymianek sól i dolewamy tyle wody, aby wszystko się ze sobą połączyło. Zagniecione ciasto owijamy w folię spożywczą i odkładamy do zamrażalnika na 30 minut.
  • 2. Czosnek i papryczkę chili podsmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dodajemy partiami świeże i umyte liście szpinaku (lub dodajemy mrożony szpinak). Szpinak odparowujemy. Pod koniec doprawiamy suszonym oregano, pieprzem oraz solą.
  • 3. Ciasto wyjmujemy z zamrażalnika. Formę smarujemy tłuszczem (ja użyłam silikonowej formy do tarty której nie trzeba smarować), oprószamy mąką i w miarę równo wykładamy ciasto. Powierzchnie nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Ciasto pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok. 20-25 minut lub do momentu aż nabierze złocistej barwy.
  • 4. Do miski dodajmy pokrojony ser feta i podsmażony i lekko ostudzony szpinak. Dodajemy jajka, przyprawiamy solą i pieprzem i całość mieszamy.
  • 5. Przyrumienione ciasto ostrożnie wyjmujemy z piekarnika. Na cieście układamy farsz. Formę z tartą wstawiamy ponownie do piekarnika na 15-20 minut, aż farsz się zetnie. Podajemy zarówno na ciepło jak i na zimno.

Porady

Tartę możecie posypać dowolnym startym serem.

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Saicsgo 23805723_1356878427775101_457982839_n

Tarta ze szpinakiem i serem feta

Tarta ze szpinakiem i serem feta pyszna na ciepło ale również na zimno.

kategoria: Ciasta tarty opublikowany: 22.11.2017 | wyświetlono: 452 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: Skotka IMG_4402

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Wyraziste w smaku, takie jak lubię.

kategoria: Pierogi opublikowany: 20.11.2015 | wyświetlono: 12415 Książki kucharskie: 6 | Polecenia: 1
Dodane przez: świat_w_kuchni_wg_Ewy świat_w_kuchni_wg_Ewy

tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta

Szybka i pyszna tarta. Smakuje każdemu!

kategoria: tarty sos beszamelowy opublikowany: 07.09.2012 | wyświetlono: 12361 Książki kucharskie: 5 | Polecenia: 0
Dodane przez: smakowisko smakowisko

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Coś dla wielbicieli szpinaku i nie tylko.

kategoria: tarty opublikowany: 04.07.2013 | wyświetlono: 3901 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE