Chrupiąca skórka,a w środku pyszny farsz,takie faszerowane ziemniaki świetnie pasują do mięs,ale mogą także stanowić samodzielne danie na piątkowy obiad.
60 min
Dla 4 osób
Średni
Składniki:
6 ziemniaków
cebula
2 ząbki czosnku
200 świeżego szpinaku
200 g sera feta
200 g tartego sera cheddar
sól
pieprz
ostra papryka
olej
Pieczone ziemniaki ze szpinakiem i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj i ugotuj w osolonej wodzie,odcedź i ostudź.
Każdego ziemniaka natnij na krzyż i ściśnij palcami,tak aby miąższ wyszedł na wierzch.
2.Cebulę i czosnek obierz i posiekaj,podsmaż na oleju,dodaj szpinak i kiedy będzie miękki i straci objętość,przełóż wszystko do miski.dodaj pokruszoną fetę,ostrą paprykę,sól i pieprz do smaku,wymieszaj.
3.Farsz szpinakowo-serowy włóż do naciętych miejsc w ziemniakach po wierzchu posyp startym na dużych oczkach tarki serem cheddar.
Ziemniaki ułóż na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem i piecz w temperaturze 200 stopni C przez 10 minut.
Komentarze