Ciasto filo z orzechami

0 (0 ocen)

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

ciastka

  • 1 godz.
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 op ciasta filo

    500 g orzechów włoskich

    pół szkl cukru

    4 łyżki miodu

    pół kostki masła

    dodatkowo 2 łyżki miodu na polewę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Ciasto filo z orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Orzechy blendujemy z cukrem i miodem , tak by były tylko posiekane i wymieszane.
    Ciasto filo przecinamy na pasy 6 cm wzdłóż .

    Każdy pasek smarujemy rozpuszczonym masłem i na jednym brzegu nakładamy łyżeczkę orzechowego nadzienia, składamy w trójkąt i zawijamy tworząc trójkątną paczuszkę.

    Układamy w blaszce do pieczenia na papierze.

    Wierzch ciasteczek smarujemy masłem i posypujemy resztką nadzienia.

    Pieczemy ok 30 min w temp 180 st.

    miód mieszamy z 2 łyżkami wody by go nieco rozrzedzić.

    Po wyjęciu polewamy upieczone trójkąty w blaszce i odstawiamy do wystudzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować