Dla odmiany prosty deser. Chrupiące rurki wypełnione masą z twarogiem ,dla osłody rodzynki i pistacje.Ich smak jest obłędny ,najsmaczniejsze jeszcze ciepłe,Polecam !!
30 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
80-100g roztopionego masła
8 arkuszy ciasta filo
pół szklanki siekanych pistacji
garść rodzynek
kostka twarogu
łyżka cukru
1 jajko
2.W rondelku rozpuszczamy masło.
Rozwijamy płaty ciasta i smarujemy masłem,takim sposobem musimy zlepić 4 arkusze ciasta filo, ostatni płat ciasta smarujemy masą twarogową , następnie posypujemy go rodzynkami i posiekanymi pistacjami.
Płaty kroimy ostrym nożem na 12 prostokątów ( najpierw na pół, następnie każdą część na 6 części)
Każdy z prostokątów zwijamy wzdłuż krótszego boku w ciasny rulon i odkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego
Pieczemy 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
smacznego.
Komentarze