Filo serniczki z owocami

4.5 (154 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Przeurocze mini serniczki otoczone płatkami chrupkiego ciasta filo z dodatkiem świeżych owoców to doskonały deser na lato.

Składniki:

  • 250 g mascarpone
    1 jajko
    1 op. ciasta filo
    2 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta i foremki
    łyżka cukru z wanilią i kardamonem
    łyżka mąki kukurydzianej
    Owoce:
    truskawki, jagody, maliny, porzeczki, kiwi

    Dekoracja:
    cukier puder
    mięta


    PODZIAŁ SKŁADNIKÓW NA POTRZEBY KONKURSU:
    1. Składniki podstawowe
    250 g mascarpone
    1 jajko
    Owoce:
    truskawki, jagody, maliny, porzeczki, kiwi
    2. Składnik podstawowy dodatkowy
    1 op. ciasta filo
    3. Składniki robocze
    2 łyżki stopionego masła do posmarowania ciasta i foremki
    łyżka cukru z wanilią i kardamonem
    łyżka mąki kukurydzianej
    4. Dekoracja:
    cukier puder
    mięta

Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Filo serniczki z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko rozbełtać, wymieszać z mascarpone, mąką kukurydzianą i cukrem. Ciasto filo rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku 11cm.
  • Filo serniczki z owocami 2. Formę na muffinki (taką na 12szt.) posmarować masłem. W każdy otwór wkładać po 4 kwadraty ciasta (tak aby rogi nie zachodziły na siebie), smarując każdy kawałek masłem. Do środka każdego "koszyczka" nakładać po łyżce masy serowej. Do części serniczków wsypałam po kilka jagód.
  • Filo serniczki z owocami 3. Foremkę z serniczkami wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15-20 minut. Studzimy. Do środka wrzucamy owoce (truskawki pokroiłam na ćwiartki, kiwi na ćwierćplasterki). Serniczki dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować