Rolada filo z serem i rodzynkami

4.4 (210 ocen)

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Smakuje jak sernik otulony kruchutkimi listkami ciasta. Roladę robi się szybko i jeszcze szybciej znika z talerzyków. polecam :)
Do sera dodałam cukier migdałowy dzięki czemu zyskał naprawdę ciekawy smak. Zamiast niego możecie dodać 2 kropelki aromatu migdałowego lub zupełnie go pominąć jeśli nie lubicie.

  • 45 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • op. ciasta filo

    Nadzienie:
    600 g białego sera
    5 łyżek cukru pudru
    3 jajka
    łyżka cukru migdałowego
    1/2 szkl rodzynków
    2 łyżki budyniu śmietankowego
    100 g rozpuszczonego masła

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.4 (210 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Serniki Rolada

Rolada filo z serem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić dwukrotnie, dodać jajka, budyń, cukier puder i cukier migdałowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać rodzynki.

    Pojedynczy płat ciasta posmarować masłem za pomocą pędzelka. Położyć na nim kolejny płat ciasta. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Na cieście wzdłuż dłuższego boku rozłożyć ser. Zwinąć roladę. Roladę można przekroić na pół gdyż może się nie zmieścić na blaszce do pieczenia. Roladki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozpuszczonym masłem.
    Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach.
    Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Rodzynki Sery Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować