Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

  • wyświetlono: 8182 |
  • dodany do książki kucharskiej: 7 |
  • polecenia: 0

Chyba każdy z nas jadł w dzieciństwie babcinie ciasta drożdżowe z przeróżnymi owocami. Takie ciasto jest bardzo puszyste, nie za słodkie a owoce nadają kwaskowatego smaku. Idealne ciasto na piknik lub do kawy.

20180711_125838
Publikacja: Archiwalne przepisy

Składniki

Ciasto tortownica o średnicy 26 cm. :
mąka - 600 gram
drożdże świeże - 30 gram
mleko - 150 ml.
cukier - 60 gram
masło - 100 gram
jaja - 2 szt.
sól - 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy - 1 łyżka

Nadzienie:
jagody - 1.5 szkl.
budyń waniliowy - 1 opakowanie
mleko 3,2% - 500 ml.
cukier - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżeczka

Kruszonka:
masło - 100 gram
cukier - 100 gram
mąka - 150-200 gram

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto drożdżowe z budyniem, jagodami i kruszonką

  • image-0qvjcdu1. Mąkę przesiać do miski. Dodać roztopione masło, cukier, cukier waniliowy i jaja. Przygotować rozczyn. Mleko zagrzać w rondelku lub mikrofalówce. Dodać pokruszone drożdże, sól, łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki ( z miski z mąką ).
    Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia Rozczyn powinien podwoić swoją masę. Rozczyn dodać do mąki. Wymieszać.
  • image-0cgf11e2. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od rąk i miski.
    Miskę podsypujemy mąką i umieszczamy w niej ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, do chwili, aż ciasto podwoi masę.
  • image-05m8fq13. Przygotować jagody. Jeżeli mrożone to je odmrozić, przepłukać wodą i dokładnie odsączyć z soku. Następnie posypać łyżką cukru i skropić cytryną. Jeżeli świeże to tylko umyć i zasypać cukrem.
    Budyń przygotować według opakowania z jedną łyżką cukru.
  • image-0rn3efy4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować (nie za cienko).
    Na ciasto wyłożyć ciepły budyń ( nie cały, poniewaz będzie za dużo) ) na budyń jagody.
  • image-0upyh975. Następnie boki (końce) rolady zwinąć na wierzch do środka. W ten sposób z ciasta nie wypłynie budyń i jagody. Wyłożyć na tortownice wyłożoną pergaminem.
    Przygotować kruszonkę. Mąkę, cukry, masło mieszamy. Siekamy nożem, aż powstaną małe kuleczki lub ugniatamy palcami. Posypujemy ciasto.
    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 40 min.
    Najlepiej sprawdzić patyczkiem.

Porady

Jeżeli góra ciasta zacznie się mocno przypiekać przykryć folią aluminiową świecącą stroną na zewnątrz.
Podczas zwijania w roladę może uciec trochę budyniu i jagód, ale to nic bo większość zostanie.

PP_08-2015

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakiszkola_babcilatobudyńciasto drożdżowekruszonkaJagodyowocedo kawyciasto z budyniemna piknik
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto ucierane z budyniem i śliwkami pod kruszonką

Dodane przez: juchab

Ciasto ucierane z budyniem i śliwkami pod...

Aksamitna warstwa budyniu w smakowitym...

Ciasto drożdżowe z serem i budyniem

Dodane przez: Elzbieta1990

Ciasto drożdżowe z serem i budyniem

Ciasto okazalo się hitem na parapetówce-...

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Dodane przez: klaudia0318

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Najlepsze połączenie :) Uwielbiam...

image-05vmijq

Dodane przez: monika016

Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką

Najlepsze drożdżowe jakie kiedykolwiek...

Ciasto z jagodami i kruszonką

Dodane przez: eluchap

Ciasto z jagodami i kruszonką

Kiedy pojawią się jagody zapraszam...

Ciasto z jagodami i kruszonką

Dodane przez: Miśka100

Ciasto z jagodami i kruszonką

To ciasto jest bardzo pyszne. Moje...