ciasto z mlecznym budyniem i jagodami...

4.49 (201 ocen)

Połączenie wspaniałe kruche ciasto, jagody i mega mleczny budyń bo nie dość, że na mleku to jeszcze z dodatkiem mleka w proszku, którego smak wręcz uwielbiam

Składniki:

  • ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru pudru
    200 g masła
    4 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany


    budyń:
    600 ml mleka
    13 łyżek mleka w proszku
    7-8 łyżek cukru
    3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki ekstraktu waniliowego


    Dodatkowo:
    500g jagód
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.49 (201 ocen)

Ciasto z mlecznym budyniem i jagodami... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać wszystkie składniki ciasta a masło pokroić na małe kawałki.Dodać żółtka i śmietanę i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. Większą częścią wylepić balchę (21x26 cm) Blachę wstawic do lodówki, a mniejszą część zawinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
  • 2. Odlać szklankę mleka w której to rozrobimy mąką, Mleko w proszku, cukier i ekstrakt waniliowy zalać pozostałym mlekiem, dokładnie wymieszać. Zagotować, i ugotować budyń aż będzie gęsty.
    * Podczas podgrzewania mleka należy cały czas je mieszać, by się nie przypaliło!!
  • 3. Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Wyjąć blachę z lodówki, wyłożyć na ciasto budyń, wysypać jagody, na wierzch zetrzeć resztę ciasta z zamrażalnika. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40-50 minut aż wierzch się zarumieni. Ja lubię takie ciasta "blade" ledwo co zrumienione wiec po 20 minutach włączyłam tylko grzałkę dolną. Kiedy ciasto ostygnie, posypać je cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować