Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką

4.39 (179 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta, w której możemy użyć świeżych lub mrożonych jagód.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    - 250 g mąki pszennej
    - 150 g masła
    - 3 łyżki cukru
    - 3 żółtka

    Budyń:
    - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy (na 0,5 l, bez cukru)
    - 400 ml mleka
    - 4 łyżki cukru

    Kruszonka:
    - 75 g mąki pszennej
    - 50 g masła
    - 50 g cukru

    Dodatkowo:
    - ok. 250 g jagód
Wystaw ocenę:

4.39 (179 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Kruche ciasto Desery

Krucha tarta z jagodami, budyniem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach aż powstanie kruszonka. Włożyć do lodówki.

    Ciasto : z podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć do formy do tarty (28 cm), ponakłuwać widelcem i piec piekarniku przez ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Wystudzić.

    Budyń: 300 ml mleka zagotować. 100 ml mleka wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem, wlać na gotujące mleko i gotować, aż zgęstnieje. Przestudzić.

    Na zimny spód wyłożyć ciepły budyń, posypać jagodami, rozłożyć kruszonkę i piec w piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 30 minut.

Porady

Po wystudzeniu tarty można ją posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jagody Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować