Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką

4.5 (170 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cudownie pachnące, puszyste ciasto z dodatkiem jagód i chrupiącej kruszonki. Drożdżówka sprawdzi się nie tylko do popołudniowej kawy ale również na śniadanie z kubkiem mleka lub kakao.

Moje ciasto zniknęło w jedno popołudnie, ciężko się mu oprzeć :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:

    500g mąki pszennej

    1 op. drożdży instant

    50 g domowego cukru waniliowego

    szczypta soli

    1 szkl ciepłego mleka

    50 g masła

    jajko


    Kruszonka:

    80 g masła

    150g mąki pszennej

    100 g domowego cukru waniliowego


    Masa serowa:

    250 g sera białego

    3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

    3 łyżki cukru

    łyżeczka ekstraktu waniliowego

    jajko

    budyń waniliowy


    1,5 szkl jagód/borówek
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Ciasto drożdżowe z serem, jagodami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Do większej miski wsypuję suche składniki, mieszam. Masło rozpuszczam w mleku. Ciepłe masło i mleko oraz jajko dodaję do suchych składników, mieszam i zagniatam gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto przykrywam i odstawiam na ok 45-60 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


    Tortownicę (śr. 24cm) smaruję tłuszczem i posypuję bułką tartą. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatam i wykładam do formy. Przykrywam i odstawiam na ok 30 minut.


    Masa serowa: Ser, śmietanę, jajko, ekstrakt i cukier dokładnie rozdrabniam widelcem aby nie było grudek. Dodaję budyń, mieszam.


    Jagody opłukuję na sicie i dokładnie osuszam.


    Kruszonka: składniki rozcieram w palcach.


    Na wyrośnięte w foremce ciasto nakładam masę serową, posypuję borówkami i kruszonką. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i piekę ok 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też: Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować