Uwielbiam ciasto drożdżowe w każdej postaci, tym razem trójkąty vel. różki z budyniem i śliwkami, skusicie się? Zapraszam:)
2 godz.
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
400 g mąki
10 g cukru
1 opakowanie drożdży instant
100 ml mleka 1,5%
20 g masła
2 jajka
Budyń:
1 budyń waniliowy bez cukru
350 ml mleka 1,5%
15 g ksylitolu
śliwki
Drożdżowe różki z budyniem i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń:
Do rondleka wlać 300 ml mleka. Dodać ksylitol. Wymieszać i zagotować. Do pozostałego mleka dodać proszek budyniowy, dokładnie wymieszać. Mieszankę przelać do mleka i zagotować stale mieszając. Gotować jeszcze 2 minuty, po czym zdjąć z ognia i zostawić do całkowitego ostygnięcia.
2.Ciasto:
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i podgrzać do roztopienia masła. Zdjąć z ognia. Do miski przesiać mąkę, dodać drożdże i cukier. Wymieszać. Dodać jajka, ponownie wymieszać. Stopniowo dolewać mleko z masłem i wyrabiać ciasto na jednolitą masę.
3.Następnie wyrabiać ciasto około 3 minuty. Ciasto ułożyć w misce, przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około 1-1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie lekko wyrobić. Następnie rozwałkować na płaski płat. Grubość około 1 cm. Pokroić na kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć po łyżce zimnego budyniu i dwie połówki śliwki.
4.Złożyć rogi po przeciwnej stronie i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i zostawić do ponownego wyrośnięcia na około 25 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Wstawić różki i piec około 25-30 minut. Wyjąć, ostudzić. Oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
14 sztuk po około 131 kcal.
Komentarze