Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa''

4 (1 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To moja druga wersja tego ciasta. Pierwszą wersją była Orzechowa Góra Lodowa. Ciasto z dwoma biszkoptami, przełożone masą karpatkową. Ciasto z biszkopcikami i pyszną mleczną polewą. Ze wszystkich świątecznych ciast to najbardziej smakowało rodzinie.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BISZKOPT: 2x:
    -5 jajek
    -150 g. cukru
    -80 g. mąki tortowej
    -80 g. mąki ziemniaczanej
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia

    NASACZENIE:
    -sok z cytryny
    -przegotowana woda
    -cukier do smaku

    MASA KARPATKOWA:
    -5 szklanek mleka 3,2 %
    -6 łyżek cukru
    -1 cukier z wanilią
    -3 żółtka
    -3 budynie waniliowe
    -300 g. masła

    CIASTKA:
    -ok.150 g. okrągłych małych biszkopcików
    -ok. 30 g. mini bezików

    POLEWA:
    -300 g. masła
    -3/4 szklanki mleka 3,2%
    -3/4 szklanki cukru
    -3 szklanki mleka w proszku tj.300 g.

    dodatkowo:
    -1 łyżka kakao
    -2 łyżki mleka w płynie
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Ciasto biszkoptowe ''góra lodowa'' - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa'' 1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łopatką. Wylać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20-25 min. w 175*. Upiec takie dwa biszkopty. Po ostygnięciu, zdrapać skórkę z obu biszkoptów, zapobiegnie to odklejaniem warstw. Jeden biszkopt ułożyć w tej samej blaszce lecz z wyżej zabezpieczonymi bokami. Nasączyć wodą z cytryną.
  • Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa'' 2. masa-Budynie wymieszać z cukrem, żółtkami i 1 szklanką mleka. 4 szklanki mleka zagotować i wlać rozrobiony budyń. Szybko mieszać i ugotować budyń. Przykryć ściśle folią spożywczą i odstawić do całkowitego wystudzenia. Albo studzić, często mieszając, żeby na górze nie utworzył się kożuszek. Miękkie masło zmiksować, dodając po łyżce zimnego budyniu. Masę rozdzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć kupkami na biszkopt w blaszce i rozsmarować.
  • Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa'' 3. Przykryć drugim biszkoptem i nasączyć, resztą wody z sokiem.
  • Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa'' 4. Wyłożyć tak samo resztę masy i rozsmarować.
  • Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa'' 5. ciasteczka-Biszkopciki przekroić na dwie połówki. Poukładać przekrojoną stroną w masę, lekko wciskając. Między biszkopciki poukładać mini beziki. Odstawić na trochę do lodówki.
  • Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa'' 6. polewa-Masło wraz z mlekiem w płynie i cukrem, zagotować i odstawić na trochę. Do miski przesiać mleko w proszku, następnie stopniowo dolewając przygotowane mleko. Zmiksować na gładką masę ale nie za długo bo może tężeć. Rozdzielić do dwóch miseczek. Do jednej dodać rozmieszane kakao z mlekiem i wymieszać. Lać pasami na przemian kolorami. Schłodzić w lodówce. (Kroić ostrym nożem po brzuszkach biszkopcików, ja pomyliłam się i moje ciasto źle pokroiłam.)
  • Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa'' 7. To moje świąteczne wypieki : Sernik z brzoskwiniami ( stary przepis), Makowa panienka (poprzedni przepis), ten przepis Góra Lodowa, piernik kasztelański (stary przepis).
  • Ciasto biszkoptowe ''Góra Lodowa'' 8. Moje ciasta.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (354 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować