Ciasto Góra Lodowa

4.48 (184 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Pewnie część z Was już je próbowała. Ja upiekłam je dopiero tydzień temu i bardzo żałuję, że nie zrobiłam tego wcześniej. Ciasto jest wyjątkowo efektowne i smaczne. Zwłaszcza masa z mlekiem w proszku jest przepyszna. Co tu dużo pisać, moja rodzinka i znajomi byli nim zachwyceni. Kto jeszcze nie jadł Góry Lodowej to polecam upiec ją jak najszybciej :)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka

    1/2 szkl cukru

    1/4 szkl mąki pszennej

    1/2 szkl mąki ziemniaczanej

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    szczypta soli

    1/4 szkl kakao


    Masa budyniowa:

    1/2 l mleka

    1/2 szkl cukru

    1 budyń waniliowy

    2 żółtka

    łyżka mąki pszennej

    200 g miękkiego masła


    Masa z mlekiem w proszku:

    200 g masła

    1/2 szkl cukru

    1/2 szkl wody

    2 szkl mleka w proszku

    1 łyżka kakao

    ok. 200 g okrągłych biszkoptów
Wystaw ocenę:

4.48 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopt kakaowy Biszkopty

Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli pod koniec dodając dodając cukier. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać łyżką z masą jajeczną. Biszkopt przelać do foremki (20x30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut do tzw. suchego patyczka. Ostudzić i przekroić na pół.


    Masa budyniowa: Połowę mleka zagotować z cukrem. Pozostałe mleko dokładnie wymieszać z żółtkami, proszkiem budyniowym i mąką. Kiedy mleko zacznie się gotować, wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń. Budyń przykryć i odstawić do ostygnięcia w temp. pokojowej. Miękkie masło utrzeć z budyniem na puszystą masę.

    Blaszkę, w której piekł się biszkopt wyłożyć folią aluminiową. Włożyć spodni blat ciasta, naponczować mocną herbatą i wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i posmarować pozostałą masą. Połówki biszkoptów poukładać pionowo na masie. Ciasto wstawić do lodówki.


    Masa z mleka w proszku: Masło, wodę i cukier zagotować. Przestudzić. Do ostygniętej dodać mleko w proszku i zmiksować aby pozbyć się grudek. Połową masy polać biszkopty. Pozostałą masę zmiksować z kakao, polać ciasto.

    Ciasto schłodzić kilka godzin w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa budyniowa Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.21 (350 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować