Ciasto góra lodowa

5 (149 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Czekoladowe ciasto przełożone budyniową masą,nasączone kawą z biszkoptami oraz polewą z mleka w proszku. Niesamowite połączenie.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:
    4 jajka, duże
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Krem budyniowy:
    500 ml mleka
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 x 40 g budyń śmietankowy, proszek
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub esencji
    200 g masła, temp. pokojowa

    Polewa:
    200 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
    1 1/2 łyżki kakao

    Dodatkowo:
    1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
    opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g
Wystaw ocenę:

5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Biszkopty

Ciasto góra lodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym. 24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto i pieczemy w temp. 170 C przez około 30-35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na dwie części.
    350 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem i wanilią. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
    Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Biszkopty można przed włożeniem lekko nasączyć w kawie. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.
    Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Porady

W razie konieczności gdy polewa zbyt szybko zgęstnieje można dodać odrobinę przegotowanej wody i wymieszać.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.2 (353 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Góra lodowa

4.2 (353 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto góra lodowa

JulkaTomeczek Ciasto dla wielbicieli masy z mleka w proszku 1 godz. 40 min

To może cię zainteresować