Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym

4.64 (14 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto bez pieczenia, na zimno, na herbatnikach. Ciasto z masą budyniową i kremem jogurtowym. Ciasto z masą krówkową o nucie alkoholu, wyszło pyszne.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • SPÓD, I i II warstwa:
    -ok. 600 g. herbatników maślanych

    DO POSMAROWANIA:
    -460 g. masy Krówkowej o smaku adwokata

    MASA BUDYNIOWA:
    -1,5 l. mleka
    -3 budynie waniliowe
    -6 łyżek cukru
    -200 g. masła
    -1 galaretka krystaliczna

    KREM JOGURTOWY:
    -1200 g. jogurtu greckiego
    -70 g. cukru pudru
    -250 g. serka mascarpone
    -30 g. żelatyny
    -ok. 150 ml. wody

    DO POSYPANIA:
    -50 g. gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

4.64 (14 ocen)

Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 1. spód-Blachę 30x40, wyłożyć, papierem do pieczenia, dosyć wysoko. Na spód ułożyć warstwę herbatników.
  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 2. masa krówkowa- Miękką masę krówkową, przełożyć do miski i zmiksować a potem posmarować nią herbatniki.
  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 3. Ułożyć II warstwę herbatników.
  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 4. masa budyniowa- Ugotować budyń na mleku z cukrem. Odstawić, zaraz dodać galaretkę, dobrze wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać masło i też wymieszać do rozpuszczenia. Ostudzić do ciepłego, często mieszając. Wylać do blaszki na herbatniki i rozprowadzić .
  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 5. Ułożyć III warstwę herbatników i schłodzić.
  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 6. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego. Serek zmiksować z pudrem a potem dodawanymi pojedynczo jogurtami. Na koniec zmiksować z letnią żelatyną i przelać do blaszki. Schłodzić.
  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 7. Na zastygnięte ciasto, zetrzeć na tarce jarzynowej czekoladę i rozsypać.
  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 8. Ciasto przetrzymywać w lodówce a kroić ostrym nożem.
  • Ciasto 3-bit z masą budyniową i kremem jogurtowym 9. Moje tegoroczne świąteczne wypieki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować