REKLAMA
Ciasta bez pieczenia to ciekawe rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie chcą tracić czasu na długotrwałe przygotowywanie wypieków. Są zwykle prostsze w wykonaniu, dlatego prawie zawsze się udają. Nie trzeba się w tym przypadku obawiać, że ciasto słabo wyrośnie, opadnie czy przypali się przez naszą nieuwagę. Rezygnując z pieczenia, unikamy również potencjalnie szkodliwych dla zdrowia substancji, które wydzielają się podczas obróbki w wysokiej temperaturze.
Deser który kusi smakiem i wyglądem. Pięknie prezentuje się w przekroju, jest delikatny, kremowy i mocno czekoladowy w smaku. Każda warstwa czekoladowa jest mocno wyczuwalna. Taki sernik na zimno, jest idealnym deserem na każdą, nawet najbardziej wyjątkową okazję.
Kolejna propozycja na ulubione ciasto w moim domu, tym razem w wersji bez pieczenia. Pyszne i efektowne ciasto które sprawdzi się na każda okazję. Jest dość czasochłonne, ale naprawdę warto przygotować. Idealne połączenie biszkoptów z masą budyniową , warstwą galaretki z borówkami i masą śmietanową.
Odkąd pojawiły się dzieci, w naszej rodzinie rozpoczął się szał na Halloween. Szykujemy dekoracje, smakołyki i przebrania. W tym czasie odwiedzają nas poprzebierani znajomi. Jest to jedno z bardziej widocznych wydarzeń, dlatego co roku wymyślamy nowe dania halloweenowe. W tym roku spróbujcie dwukolorowej napoleonki mojego pomysłu :)
Lekki i delikatny torcik z kremem budyniowym, w smaku bardzo podobny do tiramisu.
Bajaderki znamy i lubimy jako rodzaj ciasteczek. Postanowiłam przygotować ciasto ze spodem z masy bajaderkowej. Ma ona dość zwartą konsystencję, więc na wierzch położyłam lekką piankę o smaku pomarańczowym z brzoskwiniami z puszki. Ciasto bez pieczenia, więc przygotowuje się je szybko i łatwo, a w smaku jest rewelacyjne :)
Jest to jedno z moich ulubionych ciast, zapraszam po prostu musicie spróbować. Składa się z biszkoptów, masy kawowej z serków, masła oraz mleka w proszku i galaretki. Smakuje po prostu obłędnie.
Bardzo smaczne , lekkie , proste do przygotowania , z dostępnych składników ciasto . Doskonałe od święta ale i na każdy inny dzień . Doskonałe do kawy czy herbaty w gronie rodziny czy znajomych :)
Pyszne, warstwowe ciasto, przekładane kajmakiem, masą śmietanową i musem truskawkowym na herbatnikach, bez pieczenia. Najlepsze na drugi dzień, kiedy herbatniki zmiękną od mas, idealne do filiżanki kawy czy herbaty :)
to mini kuleczki na jeden kęs zrobione z pozostałości ciast, ciasteczek, herbatników z dodatkiem różnych bakalii, takie domowe słodkie zero waste – więc nic się nie marnuje zwłaszcza po świętach.
Sernik dla miłośników czekolady.
Ciasto bez pieczenia sprawdzi się na co dzień i na niedzielę, a także na różne okazje, takie jak np. urodziny, imieniny, wieczory kawalerskie oraz panieńskie, pierwszą komunię czy ślub. Można je również zabrać ze sobą do pracy, szkoły czy na piknik. Będzie wtedy pyszną i pożywną przekąską.
W jaki zatem sposób przygotowuje się ciasta bez pieczenia? Przepisy na tego typu pyszności zwykle proponują przygotowanie spodu na bazie herbatników, krakersów, ciasteczek Oreo czy innych ciasteczek. Można zdecydować się nie tylko na tradycyjną formę ciasta, lecz także placek bez pieczenia, np. z marmoladą, owocami czy czekoladą.
Warty uwagi pomysł na dobre ciasto bez pieczenia to galaretkowiec. Jest to słodka przekąska, w przypadku której zamiast mąki stosuje się galaretkę w kilku różnych kolorach. Sporym zainteresowaniem cieszy się również przepis na ciasto bez pieczenia z mango. Osobom preferującym kremowe ciasta bez pieczenia do gustu powinna przypaść eklerka.
Jeżeli natomiast chcemy postawić na nieco bardziej egzotyczne rozwiązanie, wtedy świetnie sprawdzi się rolada kokosowa na bazie wiórków. Polecamy ponadto ciasto bez pieczenia z powidłami śliwkowymi, które wyróżnia się wyrazistym smakiem i jest idealne na piknik. Zdaniem wielu osób najlepsze ciasta bez pieczenia to również 3 bit na herbatnikach, ciasto Knoppers oraz ciasto z ciasteczkami Oreo.
Ciasta z kremem bez pieczenia mogą być dla niektórych osób zbyt kaloryczne i narażać na uczucie ciężkości po ich spożyciu. W takim przypadku warto przejrzeć przepisy na ciasta bez pieczenia w wersji fit. W tym przypadku rezygnuje się z zastosowania tłustej śmietany kremówki, sera czy słodkiej polewy.
Przykładem dietetycznego ciasta może być truskawkowa pianka. Jest to niezwykle lekkie i delikatne ciasto bez pieczenia, które szybko rozpływa się w ustach. Osoby dbające o linię polubią również zapewne ciasto szybkie bez pieczenia z owocami, marchewką czy szpinakiem. Zastosowanie tego typu składników roślinnych sprawi, że ciasto będzie zawierać cenne dla zdrowia witaminy, minerały oraz błonnik, który wypełniając żołądek na długo zapewnia poczucie sytości.
Przepisy na ciasta bez pieczenia warto nieco modyfikować, aby dostosować je do własnych preferencji smakowych. Do wyboru są ciasta w różnych wersjach kształtu oraz smaku, dlatego nie powinny się znudzić. Można przygotowywać odmienne wersje w zależności od okazji czy pory roku.
Ciasta bez pieczenia można zazwyczaj przechowywać nieco dłużej niż wypieki z piekarnika. Maksymalny czas i sposób przechowywania będzie zależeć od zastosowanych składników. Zwykle ciasto może być przechowywane w lodówce do 4 dni, a w temperaturze pokojowej nie dłużej niż przez 2 dni. Krócej przydatność do spożycia zachowa ciasto bez pieczenia z kremem, śmietaną kremówką, serkiem mascarpone, budyniem czy owocami. Kruche ciasta fit na bazie herbatników bez tego typu dodatków można bez obaw przechowywać poza lodówką.
Aby ciasto bez pieczenia dłużej zachowało świeżość i nie wysuszało się, warto zamknąć je w hermetycznym pojemniku lub owinąć folią aluminiową. Pozwoli to wydłużyć czas przechowywania nawet o 2-3 dni. Dzięki tego typu rozwiązaniom ciasto nie będzie również chłonąć zapachów innych produktów z lodówki., co mogłoby znacząco pogorszyć jego walory smakowe oraz zapachowe.
Ostatnio skomentowane
Sałatka z makaronem z zupek chińskich z koperkiem i orzechami