1.Na blaszce o wymiarach 36x24 rozłożyć warstwę herbatników. Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń.Do gorącego budyniu dodać galaretkę cytrynową( proszek) i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić . Zimny budyń utrzeć z masłem i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować masę krówkową i przykryć ponownie warstwą herbatników.
2.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki aby masa stężała. Przed samym podaniem posypać startą gorzką czekoladą.
Komentarze