Ciasto 3 bit

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Ciasto jest najlepsze na drugi dzień gdy herbatniki zmiękną.

  • 1 godz. 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 1 paczka (350 g) herbatników
    puszka masy krówkowej,
    50 g gorzkiej czekolady

    Masa budyniowa:
    2,5 szklanki mleka
    2 budynie śmietankowe,
    3 łyżki cukru
    galaretka cytrynowa
    200 g masła

    Masa śmietanowa:
    0,5 litra śmietany kremówki 30%
    1 galaretka cytrynowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto 3 bit Kajmak

Ciasto 3 bit - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na blaszce o wymiarach 36x24 rozłożyć warstwę herbatników. Krem: 2 szklanki mleka zagotować z cukrem a w pozostałym mleku rozrobić proszek budyniowy. Wlać do wrzącego mleka i ugotować budyń.Do gorącego budyniu dodać galaretkę cytrynową( proszek) i energicznie mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Ostudzić . Zimny budyń utrzeć z masłem i wyłożyć na herbatniki. Przykryć drugą warstwą herbatników, rozsmarować masę krówkową i przykryć ponownie warstwą herbatników.
  • 2. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody, odstawić do stężenia. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dobrze wymieszać. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki i wstawić do lodówki aby masa stężała. Przed samym podaniem posypać startą gorzką czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa krówkowa Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować