Przepyszne bułeczki ziemniaczane, słodkie dzięki czekoladzie, pachnące, sprężyste i chrupiące, idealne na słodki prezent dla bliskiej osoby. Polecam!
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
- pure ziemniaczne: 40 dekagramów
- Mąka samorosnąca (przygotowanie niżej): 23 dekagramów
- czekolada z bakaliami (u mnie z migdałami i skórką pomarańczową): 3 dekagramy
- daktyle suszone posiekane: 10 sztuk
- masa makowa z puszki: 10 dekagramów
Ciasteczka ziemniaczane z makiem, czekoladą i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąka samorosnąca : 110 g mąki pełnoziarnistej wymieszać ze 110 g mąki tortowej, dodać 10 g proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.
Na każdą szklankę mąki przypada 1 1/2 łyżeczki proszku oraz 1/4 łyżeczki soli.
2.Włączyć piekarnik na 200 stopni, góra dół, z termoobiegiem.
3.Daktyle zalać wrzątkiem. Ziemniaki jeszcze raz ubić. Dodać do nich gorące daktyle, wymieszać, po czym dodać aromat arakowy, masę makową olej oraz czekoladę. Dokładnie połączyć i dodać do mąki.
4.Wyrobić gładkie ciasto. Trwa to ok 3-4 minut, masy łączą się błyskawicznie.
Rozwałkować, na grubość 3 cm, uformować prostokąt, kroić go na 8 kwadratów, a je na 16 trójkątów prostokątnych. Układać na blasze, przed pieczeniem można je posypać cukrem lub mąką, ja posypałam je mąką.
5.Piec 15 minut, po upieczeniu wyciągać z pieca.
6.Tak przygotowane ciasteczka są świetnym pomysłem na słodki upominek.
Komentarze