Ciasteczka Ziemniaczane z Makiem, Czekoladą i daktylami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Przepyszne bułeczki ziemniaczane, słodkie dzięki czekoladzie, pachnące, sprężyste i chrupiące, idealne na słodki prezent dla bliskiej osoby. Polecam!

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - pure ziemniaczne: 40 dekagramów
    - Mąka samorosnąca (przygotowanie niżej): 23 dekagramów
    - czekolada z bakaliami (u mnie z migdałami i skórką pomarańczową): 3 dekagramy
    - daktyle suszone posiekane: 10 sztuk
    - masa makowa z puszki: 10 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Puree

Ciasteczka ziemniaczane z makiem, czekoladą i daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąka samorosnąca : 110 g mąki pełnoziarnistej wymieszać ze 110 g mąki tortowej, dodać 10 g proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki soli.

    Na każdą szklankę mąki przypada 1 1/2 łyżeczki proszku oraz 1/4 łyżeczki soli.
  • 2. Włączyć piekarnik na 200 stopni, góra dół, z termoobiegiem.
  • 3. Daktyle zalać wrzątkiem. Ziemniaki jeszcze raz ubić. Dodać do nich gorące daktyle, wymieszać, po czym dodać aromat arakowy, masę makową olej oraz czekoladę. Dokładnie połączyć i dodać do mąki.
  • słodkie rożki z czekoladą i makiem przed pieczeniem 4. Wyrobić gładkie ciasto. Trwa to ok 3-4 minut, masy łączą się błyskawicznie.
    Rozwałkować, na grubość 3 cm, uformować prostokąt, kroić go na 8 kwadratów, a je na 16 trójkątów prostokątnych. Układać na blasze, przed pieczeniem można je posypać cukrem lub mąką, ja posypałam je mąką.
  • rożki ziemniaczane po upieczeniu 5. Piec 15 minut, po upieczeniu wyciągać z pieca.
  • rożki po upieczeniu w pudełeczku 6. Tak przygotowane ciasteczka są świetnym pomysłem na słodki upominek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować