Rogale dyniowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo mięciutkie, puszyste i niezwykle smaczne rogale z nadzieniem z jabłek i budyniu. Tak samo smaczne w dniu pieczenia jak i następnego dnia.

  • 3 godz.

Składniki:

  • mąka tortowa – 5 szk.
    puree z dyni - 3/4 szk.
    żółtka – 2 szt.
    jajka - 2 szt.
    masło – 125 g
    drożdże świeże – 25 g
    cukier drobny - 3/4 szk.
    mleko ciepłe – 1/2 szk.
    olej rzepakowy – 1 łyżka

    NADZIENIE:
    jabłka obrane i starte – 400 g
    sok z cytryny – 2 łyżki
    budyń śmietankowy z cukrem – 2 łyżki

    PONADTO:
    żółtko – 1 szt.
    śmietana kremówka – 2 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Rogale dyniowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżki mąki i dwóch łyżek ciepłego mleka zrobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Rogale dyniowe z jabłkami 2. Wyrośnięte drożdże przełożyć do misy miksera, dodać mąkę, puree z dyni, jajka i żółtka, pozostałe ciepłe mleko, roztopione i przestudzone masło oraz cukier. Wyrabiać ciasto mikserem przez około 5 minut. Następnie dodać olej rzepakowy i dalej wyrabiać przez około 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne i błyszczące.
  • Rogale dyniowe z jabłkami 3. Miskę nakryć folią spożywczą o wstawić na całą noc do lodówki do wyrośnięcia.
  • Rogale dyniowe z jabłkami 4. NADZIENIE: obrane i starte na grubych oczkach tarki jarzynowej jabłka wymieszać z sokiem z cytryny i budyniem w proszku.
  • Rogale dyniowe z jabłkami 5. Następnego dnia ciasto wyjąć z lodówki i zostawić w temperaturze pokojowej przez 1-2 godziny.
    Ocieplone ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na 4 części.
  • Rogale dyniowe z jabłkami 6. Każdą cześć ciasta wałkować po kolej na kształt koła. Każde koło podzielić na 8 części. U podstawy powstałych trójkątów z ciasta układać po porcji nadzienia z jabłek i zwijać kształtując rogaliki.
  • Rogale dyniowe z jabłkami 7. Układać w odstępach na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nakryć lnianym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte rogaliki posmarować żółtkiem roztrzepanym ze śmietanką. Wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 15-20 minut.
  • Rogale dyniowe z jabłkami 8. Upieczone wystudzić na kratce kuchennej.

Porady

*składniki farszu wymieszać tuż przed nadziewaniem rogalików *jeśli jabłka są kwaśne należy dodać cukru do smaku

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Dynia Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować