Ciasteczka a'la amerykańskie z czekoladą

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Na pewno wszyscy kojarzycie okrągłe ciastka, które na obrazku na opakowaniu mają dużo czekolady, a gdy kupicie je i otworzycie - na całą zawartość opakowania mają może trzy, no góra pięć kawałeczków czekolady. Znam osoby, które nieźle to frustruje :) Zresztą, wcale się nie dziwię, to jawne oszustwo.
Podobny przepis ma w zeszyciku moja Mama i kiedyś często je robiła. My trochę go przerobiłyśmy, odchudziłyśmy i nieco uzdrowiłyśmy :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 0,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
    - 0,5 szklanki mąki pszennej jasnej
    - 0,5 kostki miękkiego masła lub 3-4 łyżki oleju kokosowego (w formie stałej)
    - 1/4 szklanki ksylitolu (u Mamy cukier)
    - 1 jajko
    - 1 tabliczka gorzkiej czekolady (lub mlecznej)
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    - porządna szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciastka

Ciasteczka a'la amerykańskie z czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce umieszczamy obie mąki, masło/olej kokosowy, ksylitol, proszek do pieczenia i jajko.
  • 2. Zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy jest już tak jakby na pół wyrobione, czyli zaczyna łączyć się w całość, ale produkty sypkie jeszcze trochę latają luzem po misce, dosypujemy czekoladę, którą uprzednio byle jak siekamy na dość grube kawałki. Robimy to dopiero teraz, żeby nie rozpuściła się pod wpływem ciepła naszych dłoni.
  • 3. Razem z czekoladą zagniatamy jednolite ciasto. Będzie trochę lepkie, ale nie dosypujemy mąki, żeby nasze ciasteczka nie były zbyt twarde.
  • 4. Za pomocą foremki (u mnie 5-6cm) formujemy okrągłe kształty. Robimy to już na wyścielonej papierem do pieczenia blasze - nabieramy porcję ciasta i ugniatamy w foremce na grubość około 0,5cm.
    Mi z tej porcji wychodzi około 12-14 sztuk, w zależności jak ciasto się zachowuje :)
    Pieczemy najpierw przez 5-7 minut w 200 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę na 180 stopni i dopiekamy jeszcze około 10-15 minut.




    Smacznego!!!!

Porady

1. Czekoladę gorzką można zastąpić mleczną 2. Ksylitol spokojnie można zastąpić cukrem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować