Babeczki dyniowe z serkiem

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Babeczki dyniowe cechują się tym, że są bardzo mięciutkie i wilgotne oraz mają cudowny żółty kolor. Z dodatkiem waniliowego serka smakują naprawdę wspaniale. Są doskonałym deserem do kawy ale też świetną przekąską do pracy lub szkoły. My je uwielbiamy :)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Babeczki:

    2 szkl mąki pszennej

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1/2 łyżeczki sody

    łyżeczka cynamonu

    1/2 szkl cukru

    szklanka puree z dyni

    2 jajka

    kilka kropel ekstraktu waniliowego

    60 ml mleka

    140 g masła (rozpuszczone, ostudzone)



    Masa serowa:

    150 g serka kremowego naturalnego

    żółtko

    łyżka proszku budyniowego waniliowego

    łyżka cukru pudru
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Babeczki dyniowe z serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto na babeczki: Suche składniki wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Następnie wszystkie składniki połączyć łyżką i nakładać do papierowych foremek na muffinki do 3/4 wysokości.

    Masa serowa: wszystkie składniki dokładnie wymieszać łyżką. Nakładać po 1 łyżeczce na ciasto i wykałaczką robić esy-floresy.

    Babeczki piec ok 25 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Porady

Do babeczek można dodać również drobne owoce. Np. borówki, maliny.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Serek Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować