Dziś przedstawię Wam bardzo prosty przepis na wspaniałe ciasteczka serowe półfrancuskie z nadzieniem jabłkowym. Przepis jest tak prosty i łatwy,że każdy z Was zrobi taki deser bez żadnego problemu. I
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
- margaryna (miękka): 250 gramów
- biały ser: 250 gramów
- mąka pszenna: 250 gramów
- żółtko z 1 jajka: 1 sztuka
- jabłka – najlepiej antonówka: 3 sztuki
Ciasteczka serowe półfrancuskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Krok 1
Margarynę posiekać na drobne kawałki z mąką, a następnie dodać ser i żółtko. Dobrze wyrobić i zagnieść ciasto. Następnie zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 60 min.
Krok 2
Po wyjęciu z lodówki ciasto należy rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm i szklanką wycinać ciasteczka. Na 1 ciasteczko kładziemy kawałek jabłka i przykrywamy drugim ciasteczkiem. Delikatnie sklejamy boki – możemy nie sklejać wszystkich boków wtedy otrzymamy ciekawszy wygląd naszych ciasteczek.
Krok 3
Blachę należy posmarować olejem, podsypać mąką i na tak przygotowane podłoże układamy nasze ciasteczka. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 190-200C prze ok. 50 min. na złoty kolor.
Krok 4
Ciasteczka możemy polać lukrem, czekolada, posypać cukrem pudrem lub podawać bez żadnych dodatków.
Komentarze