Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zdrowe, bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka bogato nadziane bakaliami. Dodatkowym atutem są kawałki czekolady, która jeszcze bardziej podkręca smak ciasteczek. Polecam.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 200 g masła
    3/4 szklanki cukru trzcinowego
    2 jajka
    2 szklanki mąki orkiszowej
    1/2 szklanki płatków jęczmiennych
    1/2 szklanki zarodków pszennych
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    100 g orzechów włoskich
    50 g suszonych moreli
    50 g suszonej żurawiny
    100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Ciastka

Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.

    Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste. Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę. Formować kulki jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt. Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 10 min. Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.

    Udanych wypieków i smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Morele Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować