Zdrowe, bardzo smaczne i chrupiące ciasteczka bogato nadziane bakaliami. Dodatkowym atutem są kawałki czekolady, która jeszcze bardziej podkręca smak ciasteczek. Polecam.
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
200 g masła
3/4 szklanki cukru trzcinowego
2 jajka
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki płatków jęczmiennych
1/2 szklanki zarodków pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g orzechów włoskich
50 g suszonych moreli
50 g suszonej żurawiny
100 g czekolady mlecznej lub gorzkiej
szczypta soli
Ciasteczka orkiszowe z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z płatkami jęczmiennymi, zarodkami pszennymi i proszkiem do pieczenia. Do mąki dodać zmielone orzechy oraz posiekane morele i żurawinę.
Miękkie masło utrzeć z cukrem trzcinowym, aż zbieleje i stanie się puszyste. Miksując wbić po jednym jajku. Wsypać suche składniki i wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu dodać posiekaną nożem czekoladę. Formować kulki jednakowej wielkości i spłaszczać na grubość 5 mm, nadając okrągły kształt. Układać na blachę z wyłożonym papierem do pieczenia, zachowując niewielki odstęp. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez około 10 min. Gorące przełożyć na kratkę i odstawić do wystudzenia.
Komentarze