Szybkie w przygotowaniu, bezcukrowe, kruche, pachnące kokosem, domowe ciasteczka z żurawinową nutą to świetny pomysł na chrupiące małe co nie co do małej czarnej.
Ciasteczka kokosowe z żurawiną i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Mąkę przesypać do miski, wlać olej, dodać miód, jajka, orzechy, żurawinę i wiórki kokosowe. Wszystkie składniki połączyć ze sobą za pomocą miksera lub zagnieść rękoma. Odstawić na około 10 minut, aż mąka kokosowa wchłonie wilgoć, a masa zgęstnieje.
2.Z gotowego ciasta uformować w rękach kuleczki wielkości orzecha włoskiego i ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut do zrumienienia.
3.Upieczone ciasteczka pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Komentarze