Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną

4.5 (142 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Zmorą wielu osób jest wycinanie ciasteczek. Te ciasteczka całkowicie rozwiązują ten problem. Dzięki mrożeniu nie trzeba nic formować czy wycinać a ciasteczka i tak mają piękny równy kształt.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na około 22 sztuk)
    250g maki tortowej
    70g cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżki mleka
    170g miękkiego masła
    50g suszonej żurawiny
    15g jagód goji
    40g posiekanych orzechów (dowolnych)
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto Desery Ciastka

Mrożone ciasteczka z orzechami i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę i jagody goji zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na kilka minut. Odcedzamy i siekamy na mniejsze kawałki. Mąkę przesiewamy z cukrem pudrem i solą. Dodajemy łyżkę mleka i miękkie masło i wyrabiamy jednolite ciasto. Dodajemy żurawinę, jagody, goji i drobno posiekane orzechy. Ciasto formujemy wałek o średnicy około 3 cm, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 25 minut do zamrażalnika. Po tym czasie ciasto kroimy na plastry grubości około 1cm. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasteczka nie rosną więc można je kłaść stosunkowo blisko siebie). Pieczemy w 200 stopniach C przez 10-12 minut do zarumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Orzechy Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować