5 dużych jaj lub 6 mniejszych
80 g cukru (ok. 1/3 szklanki )
100 g mąki pszennej (ok. 2/3 szklanki )
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki letniej wody
3 duże lub 4 mniejsze jabłka ( ok. 600g )
2 płaskie łyżeczki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
Rolada biszkoptowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jabłka obrać, przekroić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne. Ćwiartki pokroić na cienkie plasterki i równomiernie rozłożyć je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 39 x 35cm.
2.Jabłka skropić sokiem z cytryny i posypać cynamonem.
3.Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę wsypując po koniec ubijania cukier i miksować do momentu, aż cukier nie będzie wyczuwalny. Dodawać kolejno żółtka miksując na najniższych obrotach. Partiami wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz letnią wodę i łyżką delikatnie połączyć z masą. Zalać przygotowanym ciastem jabłka i wyrównać. Piec w temp. 180°C przez 20-23 minuty.
4.Po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i na czystą ściereczkę szybkim ruchem przewrócić blachę "do góry nogami" tak, aby jabłka znalazły się na wierzchu.
5.Delikatnie zdjąć papier do pieczenia i
zrolować biszkopt pomagając sobie ściereczką (ciepłe ciasto bardzo łatwo się zawija).
6.Zostawić do wystygnięcia. Wystudzoną roladę oprószyć cukrem pudrem.
Porady
Do przygotowania rolady polecam renety,ale mogą być inne jabłka.
Komentarze