Bardzo smaczne ciasteczka drobne wyglądem przypominające chrabąszczyki. U mnie bardzo szybko takie ciasteczka znikają ze stołu. Nadziane nutellą to już rozkosz dla podniebienia.
60 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki tortowej
200 g masła
100 g margaryny
szklanka śmietany 18%
szczypta proszku do pieczenia
3 żółtka
Ciasteczka chrabąszczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypać mąkę dodać posiekane masło, margarynę, śmietanę, żółtka oraz proszek. Zarobić gładkie ciasto.
2.Ciasto rozwałkować za pomocą talerzyka wyrysować obręcz pokroić na małe trójkąciki nadziać nutellą i zwijać chrabąszczyki.
3.Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok 15 minut.
4.Cukier puder przesypać do miseczki, mleko zagotować i wlewać stopniowo do cukru być może cukier nie wchłonie tyle mleka trzeba to robić stopniowo po kropelce i ucierać ma być gęsty ale płynny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.
5.Wystudzone chrabąszczyki przełożyć na blat i polać czekoladą oraz płynnym lukrem. Przełożyć do zastygnięcia.
Komentarze