Ciasteczka chrabąszczyki

1 (1 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne ciasteczka drobne wyglądem przypominające chrabąszczyki. U mnie bardzo szybko takie ciasteczka znikają ze stołu. Nadziane nutellą to już rozkosz dla podniebienia.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki tortowej
    200 g masła
    100 g margaryny
    szklanka śmietany 18%
    szczypta proszku do pieczenia
    3 żółtka

    Dodatkowo:
    nutella
    czekolada deserowa
    szklanka cukru pudru
    kieliszek mleka
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Rogal Ciasta Rogale Ciastka Rogaliki

Ciasteczka chrabąszczyki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać mąkę dodać posiekane masło, margarynę, śmietanę, żółtka oraz proszek. Zarobić gładkie ciasto.
  • 2. Ciasto rozwałkować za pomocą talerzyka wyrysować obręcz pokroić na małe trójkąciki nadziać nutellą i zwijać chrabąszczyki.
  • 3. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez ok 15 minut.
  • 4. Cukier puder przesypać do miseczki, mleko zagotować i wlewać stopniowo do cukru być może cukier nie wchłonie tyle mleka trzeba to robić stopniowo po kropelce i ucierać ma być gęsty ale płynny. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka.
  • 5. Wystudzone chrabąszczyki przełożyć na blat i polać czekoladą oraz płynnym lukrem. Przełożyć do zastygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Nutella Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować