Chłodnik litewski

4.49 (149 ocen)

  • 40 min

Mój ulubiony obiad na upalne dni - chłodnik z ziemniaczkami.

  • 40 min

Składniki:

  • -pęczek botwinki
    -2 zielone ogórki
    -pęczek rzodkiewek
    -pęczek koperku
    -pęczek szczypiorku
    -kefir (400 ml)
    -jogurt naturalny (400 ml)
    -śmietana kwaśna 12% (200 ml)
    -sól, pieprz
    -2 szklanki wody
    -2 łyżki octu winnego
    -pół łyżeczki cukru
    -2 ząbki czosnku
    -kilka ziemniaków
    -masło do smażenia ziemniaków
    -jajka
Wystaw ocenę:

4.49 (149 ocen)

Zobacz również:

Zupy Chłodnik

Chłodnik litewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy, obieramy, kroimy z korzeniami w kostkę, zalewamy w garnku 2 szklankami wody i gotujemy przez 20 minut. Studzimy.
    Do przestudzonej botwinki dodajemy kefir, jogurt, śmietanę.
    Rzodkiewkę, ogórki, szczypiorek i koperek siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę - wszystko dodajemy do garnka. Chłodnik mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem, octem i cukrem. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i ugotowanymi ziemniakami podsmażonymi na maśle.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować