Chleb z grzybowym nadzieniem

0 (0 ocen)

  • Średni

Serwowany na ciepło w towarzystwie czerwonego barszczu rozpływa się w ustach, kruchy i niezwykle sycący.

  • Średni

Składniki:

  • CIASTO DROżDżOWE:
    - mąka pszenna: 300 gramów
    - mleko: 180 mililitrów
    - drożdże instant: 1 łyżeczka
    - sól: 3 szczypty
    - olej: 1 łyżka
    FARSZ GRZYBOWY:
    - suszone grzyby leśne: 300 gramów
    - cebula: 2 sztuki
    - czosnek: 2 ząbki
    - ziele angielskie w ziarnach: 4 sztuki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - pieprz: 4 szczypty
    - olej do wysmarowania formy: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z grzybowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z nadzieniem z leśnych grzybów 1. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, na koniec wlewamy rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Całość dobrze zagniatamy, odstawiamy w cieple miejsce na 30 minut.
    Grzyby suszone namaczamy w zimnej wodzie, zostawiamy na całą noc. Następnie przelewamy je do garnka, lekko solimy i na małym gazie gotujemy do zmięknięcia. Kiedy będą już gotowe, odcedzamy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość trzymamy na gazie jeszcze kilka minut. Zdejmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.
    Po upływie 30 minut rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm w kształt prostokąta 23cm x 30 cm ,smarujemy ciasto farszem grzybowym, zostawiając około 1,5 cm brzegu. Zawijamy dłuższą cześć w dowolny sposób ( jak roladę lub z dwóch stron ku środkowi). Zręcznym ruchem przekładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy ( moja miała 21cm x 11cm). Wierzch smarujemy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Czosnek Grzyby

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować