Chleb z grzybowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, olej, na koniec wlewamy rozpuszczone w letnim mleku drożdże. Całość dobrze zagniatamy, odstawiamy w cieple miejsce na 30 minut.
Grzyby suszone namaczamy w zimnej wodzie, zostawiamy na całą noc. Następnie przelewamy je do garnka, lekko solimy i na małym gazie gotujemy do zmięknięcia. Kiedy będą już gotowe, odcedzamy, kroimy drobno. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy 5 minut. Dodajemy grzyby, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Całość trzymamy na gazie jeszcze kilka minut. Zdejmujemy, zostawiamy do ostygnięcia.
Po upływie 30 minut rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5cm w kształt prostokąta 23cm x 30 cm ,smarujemy ciasto farszem grzybowym, zostawiając około 1,5 cm brzegu. Zawijamy dłuższą cześć w dowolny sposób ( jak roladę lub z dwóch stron ku środkowi). Zręcznym ruchem przekładamy do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej formy ( moja miała 21cm x 11cm). Wierzch smarujemy olejem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze