Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni.
2.Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie.
3.Cebulę pokroić w kosteczkę.
4.Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia.
5.Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
6.Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem.
Komentarze