Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem

0 (0 ocen)

Troszkę inna odmiana gołąbków. Mięso połączone z ryżem, grzybami i marchewką. Smaczny i sycący obiad.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego
    1 marchew
    1 cebula
    100 g ryżu
    50 g kurek
    100 g pieczarek
    2 jajka
    5 łyżek bułki tartej
    10 liści kapusty
    150 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżka mąki pszennej
    250 ml wody
    1 łyżeczka bazylii
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki z ryżowo-grzybowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-036jp0t 1. Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć na patelni.
  • 2. Marchew zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Ugotować razem z ryżem w delikatnie osolonej wodzie.
  • 3. Cebulę pokroić w kosteczkę.
  • 4. Liście kapusty sparzyć wrzątkiem i chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia.
  • image-0jp16gb 5. Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • image-1b1k4pc 6. Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą rozrobioną z mąką, koncentratem pomidorowym, bazylią, sola i pieprzem. Dusić około 30 minut pod przykryciem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Kurki Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować