Tarta z cukinią i serem feta

4.37 (182 ocen)

Krucha tarta z cukinią i pomidorem z dodatkiem sera feta i ziół prowansalskich to świetna propozycja na letnią przekąskę. Tarta z cukinią smakuje wybornie z dodatkiem serów pleśniowych i sezonowych warzyw. Tarta warzywna z cukinią to pomysł na danie do pracy lub posiłek do wzięcia na piknik. Podpowiadamy przepis na tartę z cukinią i fetą.

Składniki:

  • Tarta z cukinią - ciasto:
    130 g mąki pszennej
    60 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka zimnej wody
    szczypta soli

    Tarta z cukinią - nadzienie:
    3 młode cukinie
    1 pomidor
    3 ząbki czosnku
    60 g sera feta
    80 ml jogurtu naturalnego
    3 łyżki mleka
    1 jajko
    sól do smaku
    pieprz do smaku
    olej
    zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

4.37 (182 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z cukinią i serem feta 1. Tarta z cukinią – przepis:
    Na początku w misce z podanych wyżej składników należy zagnieść ciasto. Następnie trzeba ciasto na tartę z cukinią owinąć w przezroczystą folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie w osobnej miseczce trzeba połączyć ze sobą jogurt naturalny z mlekiem i jajkiem. Całość należy doprawić solą, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi według uznania. Wszystkie składniki na tartę z cukinią należy dobrze wymieszać.
    Następnie na patelni wysmarowanej olejem należy podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cukinię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Trzeba odłożyć ½ cukinii do dekoracji. Następnie należy odstawić do wystygnięcia. Po upływie 30 minut należy wyjąć ciasto na tartę z cukinią z lodówki i na przezroczystej folii delikatnie rozwałkowywać w kształt koła na grubość około 3 mm.
    Kolejnym krokiem jest wyłożenie kruchym ciastem nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia (20 cm średnicy i 3,5 cm głębokości). Następnie nadmiar ciasta z brzegów formy należy odciąć nożem. Potem należy nakłuwać widelcem dno w kilku miejscach.
    Na tak przygotowane kruche ciasto trzeba rozłożyć podsmażoną cukinię, pokruszony ser feta i pokrojony w kostkę pomidor. Następnie tarta z cukinią powinna być zalana płynną masą, a na wierzchu mieć ułożone plasterki cukinii. Następnie tarta z cukinią i serem powinna być pieczona przez około 35 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu możemy jeszcze posypać pokruszonym serem feta. Tarta wytrawna z cukinią jest gotowa do podania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Czosnek Pomidor Sery Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Tarta z cukinią z łatwością będzie przeniesiona na ozdobny talerz, gdy upieczemy ją w formie do tarty z wyjmowanym dnem. Do tego może również posłużyć tradycyjna tortownica. Do pieczenia kruchego ciasta przydadzą się również ceramiczne kulki, które sprawią, że będzie równo upieczone. Cukinia przeznaczona może być pokrojona za pomocą mandoliny do warzyw. Wtedy plastry będą cienkie, o jednakowej grubości.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować