Tarta z cukinią i serem feta

  • wyświetlono: 44896 |
  • dodany do książki kucharskiej: 8 |
  • polecenia: 0

Krucha tarta z cukinią i pomidorem z dodatkiem sera feta i ziół prowansalskich to świetna propozycja na letnią przekąskę. Tarta z cukinią smakuje wybornie z dodatkiem serów pleśniowych i sezonowych warzyw. Tarta warzywna z cukinią to pomysł na danie do pracy lub posiłek do wzięcia na piknik. Podpowiadamy przepis na tartę z cukinią i fetą.

IMG_20201124_034615_144

Składniki

Tarta z cukinią - ciasto:
130 g mąki pszennej
60 g masła
1 żółtko
1 łyżka zimnej wody
szczypta soli

Tarta z cukinią - nadzienie:
3 młode cukinie
1 pomidor
3 ząbki czosnku
60 g sera feta
80 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki mleka
1 jajko
sól do smaku
pieprz do smaku
olej
zioła prowansalskie

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z cukinią i serem feta

  • Tarta z cukinią i serem feta1. Tarta z cukinią – przepis:
    Na początku w misce z podanych wyżej składników należy zagnieść ciasto. Następnie trzeba ciasto na tartę z cukinią owinąć w przezroczystą folię i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie w osobnej miseczce trzeba połączyć ze sobą jogurt naturalny z mlekiem i jajkiem. Całość należy doprawić solą, czarnym pieprzem i ziołami prowansalskimi według uznania. Wszystkie składniki na tartę z cukinią należy dobrze wymieszać.
    Następnie na patelni wysmarowanej olejem należy podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki cukinię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Trzeba odłożyć ½ cukinii do dekoracji. Następnie należy odstawić do wystygnięcia. Po upływie 30 minut należy wyjąć ciasto na tartę z cukinią z lodówki i na przezroczystej folii delikatnie rozwałkowywać w kształt koła na grubość około 3 mm.
    Kolejnym krokiem jest wyłożenie kruchym ciastem nasmarowanej tłuszczem formy do pieczenia (20 cm średnicy i 3,5 cm głębokości). Następnie nadmiar ciasta z brzegów formy należy odciąć nożem. Potem należy nakłuwać widelcem dno w kilku miejscach.
    Na tak przygotowane kruche ciasto trzeba rozłożyć podsmażoną cukinię, pokruszony ser feta i pokrojony w kostkę pomidor. Następnie tarta z cukinią powinna być zalana płynną masą, a na wierzchu mieć ułożone plasterki cukinii. Następnie tarta z cukinią i serem powinna być pieczona przez około 35 minut w piekarniku w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po wyjęciu możemy jeszcze posypać pokruszonym serem feta. Tarta wytrawna z cukinią jest gotowa do podania.

Tarta z cukinią z łatwością będzie przeniesiona na ozdobny talerz, gdy upieczemy ją w formie do tarty z wyjmowanym dnem. Do tego może również posłużyć tradycyjna tortownica. Do pieczenia kruchego ciasta przydadzą się również ceramiczne kulki, które sprawią, że będzie równo upieczone. Cukinia przeznaczona może być pokrojona za pomocą mandoliny do warzyw. Wtedy plastry będą cienkie, o jednakowej grubości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiczosnekCukiniaser fetapomidorzioła prowansalskietarta wytrawnaprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

gotowa tarta

Dodane przez: świat_w_kuchni_wg_Ewy

tarta ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta

Szybka i pyszna tarta. Smakuje...

tarta

Dodane przez: dusiowa

Tarta z cukinią, pomidorami i serem

na bogato i jak pysznie. bogactwo...

Tarta c serem kozim i cukinią

Dodane przez: PolskaGotuje

Tarta z serem kozim i cukinią

Tarta jest wyjątkowa w smaku ponieważ...

Tarta z pomidorami i serem feta

Dodane przez: hania1990

Tarta z pomidorami i serem feta

Smaczna potrawa, która łączy w...

Grecka tarta z oliwkami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Grecka tarta z serem feta i oliwkami

Doskonała przekąska dla wielbicieli...

Tarta z selerem, szpinakiem i fetą

Dodane przez: anaaa536

Tarta z selerem, szpinakiem i serem feta

Pyszna tarta, idealna na kolację.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE