Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dziś na śniadanie poleca się kuchnia uzbecka. Katlama- warstwowy chleb z nadzieniem. Zazwyczaj nadzienie robi się ze smażonej cebuli lub mięsa, ja dziś zrobiłam z fetą. A Wy lubicie takie wynalazki?

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • – 100ml kefiru o temperaturze pokojowej
    – 50ml gorącej wody (nie wrzątku)
    – 1 łyżeczka drożdży instant
    – 1 łyżeczka cukru
    – 300g mąki pszennej
    – 25ml oleju rzepakowego
    – szczypta soli
    – sezam do posypania
    – 150g sera feta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Katlama- uzbecki chleb z nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać kefir, wodę, cukier, drożdże i 3 łyżki mąki i odstawić na około 15 minut. Następnie dodać sól, olej i mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do miski posmarowanej olejem, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto delikatnie oklepać, blat podsypać mąką i rozwałkować cienki prostokątny placek. Ser pokruszyć i wyłożyć na rozwałkowanym placku, następnie zrolować w dość ciasną roladę, zawinąć w kształt ślimaka i przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Całość spłaszczyć i delikatnie rozwałkować, posmarować olejem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Azjatycka Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Chleb z nadzieniem

4.5 (168 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Chleb z nadzieniem

adela7 Przepyszna kolacja albo śniadanie ..... 1 godz. 30 min

To może cię zainteresować