Idealna na przystawkę do czerwonego barszczu. Podana na ciepło z dowolną surówką może służyć jako niewielki posiłek.
50 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
Składniki ciasto:
35 dag mąki
20 g świeżych drożdży
1/8 l ciepłego mleka
40 g masła
1 jajko
½ łyżeczki soli
Gałka muszkatołowa do smaku
Nadzienie:
½ l ugotowanych, osączonych grzybów(u mnie grzybki i podgrzybki)
2 średnie cebule
2 jajka
Sól, pieprz do smaku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki masła
Ziarna kminku do posypania ciasta
Jajko do posmarowania
Papier do pieczenia
Bułka drożdżowa z nadzieniem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: grzyby drobno posiekać. Cebule obrać, posiekać w kostkę. Masło rozpuścić, dodać cebulę, zeszklić. Następnie dodać grzyby, wymieszać, smażyć do połączenia się składników – około 5 minut. Dodać pietruszkę, sól i pieprz do smaku, wymieszać. Jajka roztrzepać dodać do grzybów, wymieszać, całość smażyć około 2 minut, wystudzić.
Do miski wsypać mąkę, dodać rozpuszczone w mleku drożdże, odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce(najlepiej przykryć ściereczką) by drożdże wyrosły. Potem dodać sól, gałkę, jajko, wyrobić na jednolite ciasto. Masło stopić, przestudzone dodać do ciasta. Ponownie wyrobić by ciasto wchłonęło tłuszcz. Odstawić w ciepłe miejsce by wyrosło.
Na stolnicę posypaną mąką wyłożyć ciasto, rozwałkować na prostokąt, na środku wyłożyć nadzienie. Wzdłuż dłuższego boku zrobić nacięcia(paski), zapleść je na farszu, docisnąć by farsz nie wydostał się na zewnątrz. Przełożyć na papier do pieczenia. Posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem, odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce. Piec w temp. 190 stopni około 35 minut, by wierzch był chrupiący.
Porady
Wierzch ciasta można posypać grubą solą i pieprzem zamiast kminkiem.
Komentarze