Chleb pszenno-orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się po całym domu. Ten ma chrupiącą skórkę i delikatny środek, a zrobiony jest na dwóch mąkach: pszennej i orkiszowej. Można też dodać do środka ziarna. Obie wersje będą równie smaczne.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na małą keksówkę:

    300ml letniej wody
    20g świeżych drożdży
    390g mąki pszennej typ 680 (50g odłożyć wcześniej na rozczyn)
    120g mąki orkiszowej typ 720
    1 łyżeczka soli

    Do posypania:
    ziarna sezamu i słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 50g mąki i drożdże włożyć do miski, wlać letnią wodę i wymieszać. Przykryć na 15 min. aż rozczyn ruszy.
  • 2. Wszystkie składniki na ciasto włożyć do misy i wyrobić na jednolite i elastyczne ciasto. Przykryć na 15 min. do wstępnego wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie je wyrobić i przykryć na godzinę do wyrośnięcia.
  • 3. Wyrośnięte ciasto wyjąć, rozwałkować lekko i włożyć do keksówki wysmarowanej tłuszczem i obsypanej otrębami. Posypać ziarnami i przykryć na 30 min. do wyrośnięcia.
  • 4. Chlebek piec w 200 st. góra-dół około 35 min. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować