Chleb Pszenno-orkiszowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Chlebek domowy w wersji orkiszowej. Smaczny do kanapek. Długo utrzymuje swoja świeżość.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150g mąki orkiszowej
    450g mąki pszennej (typ 550)
    500 ml wody
    30 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1 płaska łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb pszenno-orkiszowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenno-orkiszowy 1. Odlewam 50 ml wody ciepłej dodaje drożdże i cukier mieszam do rozpuszenia. Do miski daje odmierzone mąki i sól. Zalewam ciepłą woda i dodaje rozpuszczone drożdże wszystko dokładnie mieszam i odstawiam do wyrośnięcia ( ok 0,5 h).
    Garnek żeliwny bez pokrywki wkładam do piekarnika i włączam nagrzewanie góra dół na 250 st.
    Gdy garnek jest już nagrzany i ciasto wyrośnięte ( ruszy) przelewam do gorącego garnka ( można ciut kropnąć oliwą gwarancja ze chleb nie przyklei się do dna) i przykrywamy pokrywką i do piekarnika na ok 35 -40 min potem ściągam pokrywkę i na 10 min zapiekam górę ( łączne pieczenie nie dłużej niż 1h).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować