Burek z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie mięsne:
Cebulę z czosnkiem podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Dodać mięso mielone. Mięso obsmażyć na rumiany kolor oraz doprawić do smaku. Odstawić do przestudzenia i podzielić na 4 części.
Zwijanie:
Arkusze ciasta filo delikatnie rozwinąć. Na blacie położyć jeden z nich, posmarować go uprzednio roztopionym masłem i przykryć drugą częścią. Wzdłuż dłuższej krawędzi ułożyć cienki pasek masy mięsnej, a krótkie boki złożyć do środka, żeby nadzienie nie wyciekło podczas pieczenia. Następnie zaczynając od brzegu z nadzieniem ciasto zwinąć w rulon. Rulon ostrożnie zwinąć na kształt ślimaka.
(Ja dodatkowo spinam wykałaczką.)
Tak samo przygotować jeszcze 3 burki.
Pieczenie:
Burki ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ich wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 30-40 minut w 200 stopniach.
(Ciasto filo powinno być zarumienione i chrupiące.)
Podanie:
Burek najlepiej smakuje na ciepło podany ze świeżymi warzywami i/lub sosem jogurtowym. Ale na zimno także jest rewelacyjny!
Komentarze