Burek z mielonym mięsem

5 (2 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Z wierzchu jest chrupiący, a wewnątrz miękki i soczysty.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 płatów ciasta filo
    500 g mielonego mięsa (najlepiej wołowego, ewentualnie wieprzowego)
    1 mała cebula
    1/2 pęczka natki pietruszki
    kilka gałązek świeżej kolendry
    kilka liści świeżej mięty
    1 łyżeczka kminu rzymskiego
    ok. 5 łyżek jogurtu naturalnego
    3 łyżki oleju
    szczypta soli
    pieprz
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przekąski

Burek z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Burek z mięsem 1. Mięso przełożyć do miski. Dodać startą cebulę oraz drobno posiekane zioła. Kmin utłuc w moździerzu i również wsypać do miski z mięsem. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać dłonią.
    Jogurt wymieszać z olejem i doprawić szczyptą soli.
    Rozłożyć pierwszy płat ciasta filo (resztę schować pod ściereczką, ponieważ może obsychać i wtedy się kruszyć). Posmarować je masą jogurtową używając pędzelka. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć cienki rulonik mięsa. Zrolować i zwinąć w kształt ślimaka. Możliwe, że w ciasto się przerwie. Nie należy się tym martwić, to kwestia wprawy. Ślimaka przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi składnikami.
    Wierzch burków posmarować masą jogurtową. Piec w 190 stopniach przez ok 40 minut. Wierzch powinien się zrumienić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto filo Kolendra Mięso Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śródziemnomorska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować