Burek z mielonym mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przełożyć do miski. Dodać startą cebulę oraz drobno posiekane zioła. Kmin utłuc w moździerzu i również wsypać do miski z mięsem. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać dłonią.
Jogurt wymieszać z olejem i doprawić szczyptą soli.
Rozłożyć pierwszy płat ciasta filo (resztę schować pod ściereczką, ponieważ może obsychać i wtedy się kruszyć). Posmarować je masą jogurtową używając pędzelka. Wzdłuż brzegu ciasta ułożyć cienki rulonik mięsa. Zrolować i zwinąć w kształt ślimaka. Możliwe, że w ciasto się przerwie. Nie należy się tym martwić, to kwestia wprawy. Ślimaka przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Tak samo postąpić z pozostałymi składnikami.
Wierzch burków posmarować masą jogurtową. Piec w 190 stopniach przez ok 40 minut. Wierzch powinien się zrumienić.
Komentarze