Domowy kebab w bułce

4.34 (228 ocen)

Upieczona samodzielnie bułka, lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie domowego kebaba nie jest tak szybkie jak kupienie go w budce, ale myślę, że warto!

Składniki:

  • Bułki:
    600g mąki pszennej
    250ml ciepłej wody
    50g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    150g jogurtu naturalnego
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1 jajko do posmarowania
    sezam

    Sos keczupowy:
    100ml keczupu
    100ml jogurtu naturalnego
    sól, pieprz

    Sos czosnkowy:
    3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
    4 łyżki jogurtu naturalnego
    4 małe ząbki czosnku (lub więcej w zależności od preferencji)
    sól, pieprz

    Dodatki:
    2 filety z kurczaka
    1/2 opakowania przyprawy gyros
    mix sałat
    100g pomidorków koktajlowych
    1/2 dużego ogórka
    mała cebula
Wystaw ocenę:

4.34 (228 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gyros Fast food

Domowy kebab w bułce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułki:
    1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
    2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
    3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
    4. Pieczemy około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.


  • 2. Sosy:
    1. Keczupowy: Keczup mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    2. Czosnkowy: Do miski przekładamy jogurt naturalny i serek homogenizowany. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

  • 3. Dodatki:
    1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni.
    2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
    3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować