Domowy kebab w bułce

  • wyświetlono: 82772 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Upieczona samodzielnie bułka, lekkie sosy, warzywa i filet z kurczaka. Zrobienie domowego kebaba nie jest tak szybkie jak kupienie go w budce, ale myślę, że warto!

monika016

Składniki

Bułki:
600g mąki pszennej
250ml ciepłej wody
50g drożdży
1 łyżeczka cukru
150g jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
1 jajko do posmarowania
sezam

Sos keczupowy:
100ml keczupu
100ml jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Sos czosnkowy:
3 łyżki naturalnego serka homogenizowanego
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 małe ząbki czosnku (lub więcej w zależności od preferencji)
sól, pieprz

Dodatki:
2 filety z kurczaka
1/2 opakowania przyprawy gyros
mix sałat
100g pomidorków koktajlowych
1/2 dużego ogórka
mała cebula

Sposób przygotowania przepisu:

Domowy kebab w bułce

  • 1. Bułki:
    1. Do ciepłej wody dodajemy cukier, drożdże i 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na około 15 minut, aż zaczyn się podniesie.
    2. Do miski przekładamy mąkę, jogurt, sól, olej i wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy na gładkie ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
    3. Wyrośnięte ciasto prosto z miski przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika i palcami rozciągamy i ugniatamy tak by przybrało kształt koła. Pozostawiamy do wyrośnięcia na czas kiedy piekarnik będzie się nagrzewał. Tuż przed włożeniem do piekarnika, nacinamy wzdłuż ostrym nożem, smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.
    4. Pieczemy około 25-30 minut, do uzyskania złotego koloru. Po ostygnięciu kroimy na 4 części.


  • 2. Sosy:
    1. Keczupowy: Keczup mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    2. Czosnkowy: Do miski przekładamy jogurt naturalny i serek homogenizowany. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy.

  • 3. Dodatki:
    1. Filety kroimy w nieduże kawałki, obsypujemy przyprawą do gyrosa i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie podsmażamy je na patelni.
    2. Cebulę i ogórki kroimy w plastry. Pomidorki przekrawamy na pół.
    3. Środek rozciętych bułek smarujemy sosami, wkładamy mięso, mix sałat, ponownie smarujemy sosami, układamy pomidora, ogórka, cebulę i ponownie mięso.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

z_roznych_stron_swiatagyrosfast food

Komentarze

Podobne przepisy

domowy kebab

Dodane przez: wiola

domowy kebab

Kuchnia turecka kojarzy się głównie...

Domowy Kebab

Dodane przez: Tyna200

Domowy Kebab

Po "kebabowym szaleństwie" w naszej...

Domowy kebab

Dodane przez: Młoda mama

Domowy kebab

Rzadko, bardzo rzadko jadamy fast-foody....

Gotowe danie

Dodane przez: kasiulka1919

Domowy kebab

Jest to bardzo prosta do przygotowania...

obiad z kebaba

Dodane przez: ANECIK1980

Kebab domowy

znacznie taniej i zdrowiej niż...

kebab

Dodane przez: Anitka0804

Domowy kebab na patyku

Domowy kebab wyszedł o wiele lepszy...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE