Zapiekanka makaronowa z szynką wędzoną i serkiem topionym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron należy ugotować al dente według instrukcji z opakowania, a szynkę pokroić w kostkę i delikatnie podsmażyć.
Sos.
Do garnka wlać mleko i dodać serki topione.
Całość mieszając podgrzewać do momentu rozpuszczenia się serków.
(Sos powinien posiadać jednolitą konsystencję, ale jak będą kawałki serka to nic się nie stanie.)
Sos doprawić do smaku.
(Należy pamiętać, że szynka i serki mogą być słone, więc nie należy przesadzać z solą.)
Zapiekanka.
W naczyniu żaroodpornym równomiernie ułożyć połowę makaronu i polać go połową sosu.
Następnie kolejno umieścić warstwę szynki oraz pozostały makaron.
Całość polać resztą sosu.
Na wierzchu ułożyć plastry sera oraz połówki pomidorków koktajlowych.
Zapiekankę piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przed podaniem można posypać uprzednio posiekaną natką pietruszki.
Komentarze