Faworki Mamy

1 (2 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Najlepsze faworki z przepisu z lat 80-tych lub starszego. Są kruche, delikatne i rozpływają się w ustach!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 80 sztuk:
    - 500g mąki pszennej
    - 40g masła
    - 4 żółtka
    - 1 jajko
    - 1,5 łyżki śmietany
    - 1/2 łyżeczki octu 6% lub spirytusu
    Dodatkowo:
    - tłuszcz do głębokiego smażenia
    - cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

1 (2 ocen)

Zobacz również:

Faworki

Faworki mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę należy przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać masło, żółtka, jajko, ocet/alkohol oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny. Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować.
    (To dwie tajemnice kruchości faworków.)
    Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich na środku zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć końce pasków.
    (Robić to partiami, a uformowane faworki przykryć ściereczką, aby nie schły, ponieważ w przeciwnym razie po usmażeniu będą twarde.)
    Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut do lekkiego zarumienienia się. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować