Pomysł na wykorzystanie schabu w nieco innej odsłonie. Aromatyczny gulasz z warzywami, ajvarem i ziołami. Pyszne jednogarnkowe danie które można podawać z różnymi dodatkami ale też jako samodzielne danie
1 godz.
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
5 porcji
Około 600 g schabu
1 mała cukinia lub bakłażan
1 papryka czerwona
1 duża cebula biała
200 g pieczarek
4 średniej wielkości ogórki konserwowe lub kiszone
około 1 szklanka (250ml) ajvaru
1 łyżka koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
1 i pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
3 liście laurowe
1i pół łyżeczki rozmarynu suszonego
opcjonalnie szczypta chili
2-3 łyżki mąki pszennej
Gulasz bałkański z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone mięso pokroić w paski o grubości około pół centymetra.
Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną, rozmarynem dokładnie wymieszać, następnie wsypać mąkę i ponownie dokładnie wymieszać.
Na dużej patelni lub rondlu rozgrzać około 5 łyżek oleju włożyć mięso i smażyć aż się lekko przyrumieni co jakiś czas mieszając.
Następnie dodać cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w paski, pieczarki pokrojone na plasterki i liście laurowe dalej smażyć około 10 minut co jakiś czas mieszając.
2.Po tym czasie dodać ogórki pokrojone w półplasterki i cukinię lub bakłażana pokrojone w kostkę.
Całość dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Następnie dodać ajvar, koncentrat pomidorowy wlać około 1 szklankę wody, dokładnie wymieszać i gotować jeszcze chwilę aż składniki się połączą a całość nieco zgęstnieje.
Na koniec doprawić jeszcze ewentualnie do smaku.
Można podawać z ziemniakami, ryżem, kluskami lub z pieczywem.
Komentarze