Buraczkowa jajecznica

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Nietypowa jajecznica – niebanalna w smaku, wizualnie zaskakuje. Jajecznica z dodatkiem gotowanych buraczków, a także pora, selera naciowego, aromatycznych ziół i przypraw oraz żółtego sera i prażonych ziaren słonecznika. Pyszna propozycja, na bogato.

  • 35 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 jajek
    2 łyżki masła
    175 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    130 g pora
    1 łodyga selera naciowego (80 g)
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g żółtego sera
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 liście laurowe
    1 łyżeczka oregano suszonego
    1 łyżeczka mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki mielonej kurkumy
    ¼ łyżeczki imbiru mielonego
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Jajko Przystawki

Buraczkowa jajecznica - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Buraczkowa jajecznica 1. W rondlu rozpuścić masło, dodać pokrojone w małą kostkę buraki, posiekanego pora i drobno pokrojony seler naciowy, dołożyć liście laurowe, wsypać oregano, owoce kolendry, kurkumę, imbir i ostrą paprykę. Składniki smażyć 15 min, co jakiś czas mieszając.
  • Buraczkowa jajecznica 2. Po tym czasie dodać roztrzepane jajka, starty na grubych oczkach tarki jarzynowej ser, słonecznik i natkę pietruszki. Całość podgrzewać, aż jajka osiągną pożądany stopień ścięcia. Gotową jajecznicę doprawić przyprawami do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować