Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pożywna i zdrowa sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami. Proste pieczenie przy użyciu papieru bez uruchamiania piekarnika. Soczysta i aromatyczna dynia z pieczarkami w towarzystwie czerwonych buraczków, marchewki i pęczaku to propozycja nie tylko dla jaroszy. Danie smakuje i na ciepło i na zimno.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Do pieczenia:
    400 g miąższu dyni
    250 g pieczarek
    50 g pora
    4 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    po ½ łyżeczki suszonych ziół – oregano, rozmarynu
    1 łyżeczka curry w proszku
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kurkumy
    po szczypcie – soli, pieprzu czarnego mielonego
    papier do pieczenia (szerokość 38 cm) + zszywacz

    Pozostałe składniki:
    600 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
    150 g obranej marchewki (1 większa sztuka)
    100 g suchej kaszy jęczmiennej pęczak
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Przystawki

Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie dokładnie osączyć.
    Przygotować pieczoną dynię z pieczarkami - dynię oraz oczyszczone pieczarki pokroić na małe cząstki, pora posiekać – składniki przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oliwy/oleju, ketchup oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszać. Uciąć 60 – 65 cm papieru do pieczenia i zgiąć go na pół (dłuższy bok). Środek natłuścić pozostałą ilością oliwy/oleju (1 łyżka). Na jedną część natłuszczonego papieru nałożyć przygotowane składniki, które przykryć drugą natłuszczoną stroną papieru. Boki papieru dokładnie zwinąć (ciasno – podobnie jak zwija się roladę), tworząc kwadrat o boku 22 – 23 cm. Zawinięte boki spiąć zszywaczem.
  • Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami 2. Pakunek włożyć do rozgrzanego suchego rondla (u mnie o średnicy 24 cm), po czym przykryć pokrywką. Podgrzewać 2 – 3 min, aż składniki zaczną się piec. Następnie piec pod przykryciem po 15 min z obu stron.
  • Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami 3. Papier rozciąć, a jego zawartość wyłożyć do rondla, w którym się piekła.
  • Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami 4. W międzyczasie buraczki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać startą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, kaszę, natkę pietruszki i ziarna słonecznika. Składniki wymieszać z pieczoną dynią i pieczarkami gdy są gorące lub po wystudzeniu. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować