REKLAMA

Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami

wyświetlono: 313 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Pożywna i zdrowa sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami. Proste pieczenie przy użyciu papieru bez uruchamiania piekarnika. Soczysta i aromatyczna dynia z pieczarkami w towarzystwie czerwonych buraczków, marchewki i pęczaku to propozycja nie tylko dla jaroszy. Danie smakuje i na ciepło i na zimno.

opublikowany: 15.10.2017
Udostępnij Pinterest
  • dla 6 osób
  • 60 min
  • Średni

Składniki:

  • Do pieczenia:
    400 g miąższu dyni
    250 g pieczarek
    50 g pora
    4 łyżki oliwy lub oleju
    3 łyżki ketchupu pikantnego
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    po ½ łyżeczki suszonych ziół – oregano, rozmarynu
    1 łyżeczka curry w proszku
    po ½ łyżeczki mielonych przypraw – gałki muszkatołowej, cynamonu, imbiru, kurkumy
    po szczypcie – soli, pieprzu czarnego mielonego
    papier do pieczenia (szerokość 38 cm) + zszywacz

    Pozostałe składniki:
    600 g obranych, ugotowanych czerwonych buraków
    150 g obranej marchewki (1 większa sztuka)
    100 g suchej kaszy jęczmiennej pęczak
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki soku z cytryny
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami 1. Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu, następnie dokładnie osączyć.
    Przygotować pieczoną dynię z pieczarkami - dynię oraz oczyszczone pieczarki pokroić na małe cząstki, pora posiekać – składniki przełożyć do miski. Dodać 3 łyżki oliwy/oleju, ketchup oraz wszystkie przyprawy. Całość wymieszać. Uciąć 60 – 65 cm papieru do pieczenia i zgiąć go na pół (dłuższy bok). Środek natłuścić pozostałą ilością oliwy/oleju (1 łyżka). Na jedną część natłuszczonego papieru nałożyć przygotowane składniki, które przykryć drugą natłuszczoną stroną papieru. Boki papieru dokładnie zwinąć (ciasno – podobnie jak zwija się roladę), tworząc kwadrat o boku 22 – 23 cm. Zawinięte boki spiąć zszywaczem.
  • Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami 2. Pakunek włożyć do rozgrzanego suchego rondla (u mnie o średnicy 24 cm), po czym przykryć pokrywką. Podgrzewać 2 – 3 min, aż składniki zaczną się piec. Następnie piec pod przykryciem po 15 min z obu stron.
  • Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami 3. Papier rozciąć, a jego zawartość wyłożyć do rondla, w którym się piekła.
  • Sałatka z pieczoną dynią i pieczarkami 4. W międzyczasie buraczki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać startą na dużych oczkach tarki jarzynowej marchewkę, kaszę, natkę pietruszki i ziarna słonecznika. Składniki wymieszać z pieczoną dynią i pieczarkami gdy są gorące lub po wystudzeniu. Wlać sok z cytryny i ponownie wymieszać. Sałatkę doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: lagatal lagatal

Sałatka z pieczoną dynią

Jesienna sałatka, która oczaruje kolorami i smakiem.

kategoria: Sałatki opublikowany: 20.09.2014 | wyświetlono: 589 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE