Tortille z tuńczykiem i jajkiem

4.47 (188 ocen)

Tortilla z kurczakiem na zimno. To pyszna i bardzo ciekawa propozycja na drugie śniadanie do pracy lub kolację. Sprawdzi się także jako przekąska na imprezę.

Składniki:

  • 4 tortille
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    2 jajka ugotowane na twardo
    Ketchup lub inny sos
    Mix sałat
Wystaw ocenę:

4.47 (188 ocen)

Tortille z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Jajka trzemy na tarce o małych oczkach.
    Tortille podgrzewamy na suchej patelni około 30 sekund z obu stron (do pojawienia się pęcherzyków powietrza).
    Tortille smarujemy ketchupem lub sosem. Na wierzchu układamy sałatę, tuńczyka oraz jajko.
    Tak przygotowane tortille ciasno zwijamy w rulon. Tortille można przekroić na połówki lub pokroić w grube plastry.

Porady

Tak przygotowaną tortillę można podać na przyjęciu - wtedy gotową tortillę przecinamy pod skosem na kawałki o szerokości około 1,5 - 2 cm i układamy na półmisku. Tortillę można przygotować wieczorem, a następnego dnia zabrać do pracy lub do szkoły. Tą wersję tortille podaję z sosem pomidorowym z chilli jalapeno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tortilla Jajka Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować