Sałatka buraczkowa z warzywami i żółtym serem i prażonym słonecznikiem

wyświetlono: 493 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Sałatka z gotowanych buraczków z dodatkiem warzyw, żółtego sera i prażonych ziaren słonecznika. Pikantnie przyprawiona, o zdecydowanie orientalnym aromacie. Do sałatki świetnie nadaje się marchewka z rosołu, która znacznie wzbogaca ją smakowo.

opublikowany: 09.12.2018
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 50 min
  • Łatwy

Składniki:

  • ok. 550 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    275 g kapusty pekińskiej
    ok. 250 g obranej, gotowanej marchewki (najlepiej z rosołu)
    1 biała rzodkiewka (220 g)
    100 g pora
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    100 g żółtego sera
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    2 łyżki octu 10%
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy sarepskiej
    1 łyżka sosu Worcester
    1 łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    1 łyżeczka tymianku suszonego
    1/3 łyżeczki imbiru mielonego
    szczypta papryki ostrej mielonej
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Sałatka buraczkowa z warzywami i żółtym serem i prażonym słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka buraczkowa z warzywami i żółtym serem i prażonym słonecznikiem 1. Kapustę poszatkować, pora posiekać – warzywa przełożyć do miski. Dodać ocet, sos Worcester, przyprawę chińską, Vegetę, tymianek, imbir i paprykę w proszku. Składniki wymieszać i pozostawić pod przykryciem na co najmniej 30 min.
    Następnie dołożyć pokrojone w małą kostkę buraki, marchewkę, rzodkiewkę oraz ser. Wsypać słonecznik i natkę pietruszki, dołożyć musztardę i majonez – całość dokładnie wymieszać. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Podobne przepisy

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE