Bułki twarogowe

4.75 (4 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wilgotne, pożywne bułki twarogowe to świetna opcja dla osób będących na diecie wysokobiałkowej. Przygotowanie ich nie zajmuje dużo czasu, a smakują świetnie.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g twarogu
    120 g mąki pszennej (lub więcej, jeśli ser jest wilgotny)
    40 g otrębów owsianych (lub żytnich, pszennych)
    2 jajka
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Dodatkowo (do posypania):
    1 łyżka jasnego sezamu
    1 łyżka czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki twarogowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg przełożyć do miski i rozgnieść widelcem. Dodać jajka i rozmieszać. Dodać mąkę, otręby proszek i sól. Wymieszać łyżką do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formować bułki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spryskać wodą i posypać ziarnami sezamu. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i piec ok. 25-30 minut. Studzić na kratce.

Porady

Ilość mąki zależy od wilgotności sera. Do bułek można dodać ulubione ziarna: pestki dyni, słonecznik czy siemię lniane. Mąkę pszenną można zastąpić np. mąką orkiszową. Twaróg można dodać chudy lub półtłusty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować