Bułki nocne z lodówki

3.41 (17 ocen)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Nie ma nic lepszego, niż świeże pieczywo o poranku :) Szczególnie to własnoręcznie upieczone. Ten przepis jest idealny, kiedy chcecie rano zaoszczędzić czas i zająć się jedynie wypiekiem gotowego już ciasta na bułki. To ciasto, które powoli rośnie w lodówce, kiedy Ty słodko śpisz. Pyszne, puszyste i chrupiące :)

  • 40 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200 ml ciepłego mleka
    200 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    1 małe jajko (do wysmarowania bułek)
    1 łyżka białego sezamu
    1 łyżka czarnego sezamu
Wystaw ocenę:

3.41 (17 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki

Bułki nocne z lodówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać wodę, olej oraz podrośnięte mleko z drożdżami. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i wyrobić krótko, gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Rano, gotowe ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (każda o wadze ok. 100 g). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na ok. 30 cm rulon (jak na kopytka) i związać w supeł na środku. Jeden koniec ciasta wywinąć do spodu, drugi przełożyć na wierzch i wcisnąć w środek supeła. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 22-25 minut, do zarumienienia. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka Mleko Drożdże Sezam Cukier Sól

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować