REKLAMA

Bułki nocne z lodówki

wyświetlono: 207 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Nie ma nic lepszego, niż świeże pieczywo o poranku :) Szczególnie to własnoręcznie upieczone. Ten przepis jest idealny, kiedy chcecie rano zaoszczędzić czas i zająć się jedynie wypiekiem gotowego już ciasta na bułki. To ciasto, które powoli rośnie w lodówce, kiedy Ty słodko śpisz. Pyszne, puszyste i chrupiące :)

opublikowany: 16.10.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 5 osób
  • 40 min
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    200 ml ciepłego mleka
    200 ml ciepłej wody
    25 g świeżych drożdży
    2 łyżeczki cukru
    1 łyżeczka soli
    3 łyżki oleju
    Dodatkowo:
    1 małe jajko (do wysmarowania bułek)
    1 łyżka białego sezamu
    1 łyżka czarnego sezamu
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Odstawić na 10 minut do podrośnięcia. Do mąki dodać wodę, olej oraz podrośnięte mleko z drożdżami. Wymieszać łyżką do połączenia się składników i wyrobić krótko, gładkie, elastyczne ciasto. Miskę przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Rano, gotowe ciasto krótko wyrobić i podzielić na 10 równych części (każda o wadze ok. 100 g). Każdy kawałek ciasta rozwałkować na ok. 30 cm rulon (jak na kopytka) i związać w supeł na środku. Jeden koniec ciasta wywinąć do spodu, drugi przełożyć na wierzch i wcisnąć w środek supeła. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać sezamem. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec ok. 22-25 minut, do zarumienienia. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: czekoladka czekoladka

Nocne bułki

Pyszne, świeżutkie bułeczki na śniadanko z domowej piekarni.

kategoria: Pieczywo opublikowany: 10.01.2013 | wyświetlono: 2522 Książki kucharskie: 38 | Polecenia: 2

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE