Bułki twarogowe

  • wyświetlono: 2548 |
  • dodany do książki kucharskiej: 11 |
  • polecenia: 2

Bułki z dodatkiem twarogu dodanego do ciasta są pulchne, wilgotne i długo zachowują świeżość

benka

Składniki

300 g mąki pszennej
200 g mąki pełnoziarnistej (użyłam mąki 3 ziarna z Lubelli)
2 łyżki otrębów pszennych
100 ml ciepłej wody
ok. 200 ml ciepłego mleka
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka (czubata) soli
3 łyżki oleju
180 g twarogu półtłustego

Sposób przygotowania przepisu:

Bułki twarogowe

  • 1. Drożdże wymieszać z wodą, cukrem i 2 łyżkami mąki, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Przesianą mąkę wsypać do miski, wymieszać z rozkruszonym twarogiem i resztą składników, zamiesić elastyczne ciasto.
    Przykryć ściereczką i odstawić aby podwoiło swą objętość.
  • 3. Z ciasta odrywać porcje i formować kulki wielkości mandarynki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić w cieple na ok. pół godziny.
  • 4. Bułki piec ok. 20-25 minut w temperaturze 185 *C
    Wystudzić na kratce.

Porady

Przed włożeniem do piekarnika warto bułki posmarować mlekiem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzudania_dla_urodyDOMOWE PIECZYWObułki śniadaniowezdrowe pieczywobułki twarogowe

Komentarze

Podobne przepisy

bułki paryskie

Dodane przez: W kuchni Danusi

BUŁKI PARYSKIE

Pamiętacie bułki paryskie,ale te...

Bułki grahamki

Dodane przez: alaaa

Bułki grahamki

Na śniadanie najlepsze są bułki...

Bułki pszenne

Dodane przez: alaaa

Bułki pszenne

Bułki rewelacyjne, mięciutkie,...

Bułki śniadaniowe I

Dodane przez: Agiatis

Bułki śniadaniowe

Przepis na pyszne bułki zaczerpnięty...

Warkocze twarogowe.

Dodane przez: Armi As

Warkocze twarogowe

Idealnie pasują do kanapek z dżemem...

Bułki kebabowe

Dodane przez: Paulina1507

Bułki kebabowe

Bułki kebabowe puszyste, smaczne...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE