Bułka cięta śniadaniowa

5 (2 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Są bardzo proste w przygotowaniu, a przy tym lepsze niż te ze sklepu.

  • 3 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 0,6 kg mąki
    350 ml wody
    30 g drożdży
    1 łyżka cukru
    2łyżeczki soli
    5 łyżek oleju
    Dodatkowo ulubione ziarna np. słonecznik, dynia, czarnuszka
    1 jajko
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Bułki Kanapki Pesto

Bułka cięta śniadaniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • bułki 1. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
    Do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól, olej i ulubione ziarna. Wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godz. Do wyrośnięcia.
  • bułki 2. Z ciasta formujemy małe paluchy na ok 5-6 cm i układamy na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Nacinamy ostrym nożem każdą bułkę dwa razy.
  • bułki 3. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
  • bułki 4. Pieczemy ok 20 min. w 180 0C.

Porady

bułki można również posypać różnymi ziarnami np. słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować