Bułka cięta śniadaniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i 3-4 łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy resztę mąki, sól, olej i ulubione ziarna. Wyrabiamy, przykrywamy i odstawiamy na ok 1 godz. Do wyrośnięcia.
2.Z ciasta formujemy małe paluchy na ok 5-6 cm i układamy na blaszce włożonej papierem do pieczenia. Nacinamy ostrym nożem każdą bułkę dwa razy.
3.Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min. Wyrośnięte bułki smarujemy rozkłóconym jajkiem.
4.Pieczemy ok 20 min. w 180 0C.
Porady
bułki można również posypać różnymi ziarnami np. słonecznikiem, sezamem lub czarnuszką
Komentarze